До новин

Рада арбітражних керуючих України взялася за створення власного органу контролю – Комітету етики

17 квітня, 2020
Новини
Рада арбітражних керуючих України взялася за створення власного органу контролю – Комітету етики

7 квітня 2020 року під час свого чергового онлайн-засідання Рада арбітражних керуючих України більшістю голосів не підтримала ідею включення до свого органу контролю (Комітету етики) представників всіх регіональних осередків арбітражних керуючих.

Нагадаємо,  Комітет з етики  (далі – КЕ) – це робочий орган Національної асоціації арбітражних керуючих України, який буде покликаний здійснювати контроль за діяльністю арбітражних керуючих щодо дотримання ними норм Кодексу професійної етики та Статуту НААКУ. За результатами перевірки Комітет етики виноситиме рішення, чи треба застосовувати до конкретного арбітражного керуючого, на діяльність якого надійшла скарга, певні заходи впливу та направляти матеріали на подальший їх розгляд до Дисциплінарної комісії при Міністерстві юстиції України.

Початкова ідея, яку озвучив голова НААКУ Микола Лукашук, полягала у тому, щоб створення комітету базувалося на представництві рад арбітражних керуючих всіх регіонів. Тобто щоб майбутній склад КЕ на засіданні РАКУ обирався саме з кандидатур, запропонованих регіональними радами арбітражних керуючих. Одна рада області - один член до Комітету етики. 

«Треба надати право арбітражним керуючим в регіонах делегувати представників в комітет контролю. Кількість членів КЕ може бути або 7 чоловік (за кількістю апеляційних округів), або 25 чоловік (за кількістю рад в регіонах). Також треба розглянути можливість проведення засідань комітету контролю в режимі відео-конференцій», - зазначив член РАКУ Євгеній Лахненко.

Натомість член РАКУ Ірина Сербін зазначила свою принципову позицію щодо основних положень концепції комітету контролю за діяльністю арбітражних керуючих. По-перше, НААКУ повинна мати право здійснювати перевірку арбітражних керуючих як за зверненнями учасників провадження у справах про банкрутства, так і за власною ініціативою. По-друге, кількісний склад КЕ повинен бути не більше 5 осіб. 

«Рада на конкурсній основі обирає 5 членів Комітету з числа арбітражних керуючих. Оголошується конкурс, надсилаються пропозиції від бажаючих, їх розглядає Рада та обирає 5 членів Комітету. Члени РАКУ не можуть бути членами Комітету. Члени майбутнього контролюючого органу повинні здійснювати свої повноваження на безоплатній основні. Водночас розгляд скарг здійснюється на платній основі. Розмір оплати за розгляд звернень має встановити РАКУ», - наголосила Ірина Сербін.

У підсумку за результатами розгляду питання створення контролюючого органу НААКУ (Комітету етики) члени РАКУ голосували тричі.

Першим голосуванням було відхилено пропозицію направити дві концепції контролю СРО на розгляд головам Рад арбітражних керуючих в регіонах («ЗА» - Бондарчук, В’язовченко, Лахненко, Донков, Лукашук. «ПРОТИ» - Надлонок, Сокотун, Сербін, Антоненко, Мегеря, Віскунов).

Другим голосуванням було підтримано пропозицію затвердити концепцію Контролю СРО,  яку надав Дмитро Антоненко з урахуванням правок Ірини Сербін – концепцію про створення єдиного комітету контролю у кількості 5 осіб арбітражних керуючих, обраних на конкурсній основі («ЗА» - Надлонок, Сокотун, Сербін, Антоненко, Мегеря, Віскунов. «ПРОТИ» - Бондарчук, В’язовченко, Лахненко, Донков, Лукашук).

Третім голосуванням було підтримано пропозицію направлення затвердженої концепції контролю СРО в Ради арбітражних керуючих регіонів для розгляду та обговорення. («ЗА» - одноголосно).

Коментарі
Додати коментар