До новин

Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча може припинити роботу через борги

09 лютого, 2015
Борги
Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча може припинити роботу через борги

Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча (ММКІ) знаходиться на межі зупинки через заборгованість за природний газ.

Про це інформаційному порталу "Банкрутство & Ліквідація" повідомив гендиректор комбінату Юрій Зінченко.

За його словами, протягом 6-7 лютого тиск природного газу, що постачається на комбінат, був знижений газопостачальником до критично низьких показників. 7 лютого тиск газу був на 15% нижче нормативного.

Газопостачальник пояснює це наявністю заборгованості Маріупольського меткомбінату за вже спожитий газ.

"Повне припинення подачі газу, згідно з отриманою комбінатом інформацією, може відбутися вже 9 лютого", - сказав Зінченко.

Він розповів, що у січні цього року після тривалих переговорів з Кабміном, "Метінвест", що володіє ММКІ, отримав від держави невелику частину боргу (відшкодування раніше сплаченого компанією ПДВ). Ці кошти негайно повернулися державі: "Метінвест" в рамках отриманої з держбюджету суми погасив наявні борги перед портами і "Нафтогазом".

При збереженні динаміки зниження тиску природного газу комбінату доведеться аварійно зупиняти доменні печі. Повна зупинка виробництва, крім ММКІ, загрожує також "Азовсталі" і низці інших підприємств Маріуполя.

"По комбінату ім. Ілліча заборгованість держави з невідшкодованого ПДВ майже вдвічі перевищує заборгованість за спожитий газ. Держава почала відшкодовувати нам ПДВ, але поки покриваються старі борги, за цей час встигає зрости заборгованість за новий період, і це не дає нам вирішити проблему нестачі оборотних коштів. У нас практично не залишилося запасу міцності. Якщо подача газу припиниться, маріупольські меткомбінати зупиняться", - поскаржився Зінченко.

Маріупольським меткомбінатом ім. Ілліча володіє холдинг Метінвест, головним власником якого є компанія СКМ Ріната Ахметова.

Як раніше повідомляв інформпортал "Банкрутство & Ліквідація", Південний машинобудівний завод ім. Макарова потребує додаткового завантаження потужностей на 1,5 млрд гривень для забезпечення стабільної роботи та уникнення банкрутства у 2015 році.

Джерело фото: ilyichsteel.metinvestholding.com
Коментарі
Додати коментар