До новин

Нацбанк вважає передчасним закон про банкрутство фізосіб

22 липня, 2015
Законодавство
Нацбанк вважає передчасним закон про банкрутство фізосіб

Національний банк підтримує необхідність впровадження у правове поле України ефективної процедури врегулювання проблемної заборгованості фізичних осіб перед кредиторами, але побоюється, що в нинішніх умовах цей механізм перетвориться в інструмент для недобросовісних позичальників для ухилення від виконання своїх обов'язків перед банками та іншими кредиторами, у тому числі із сплати податків і зборів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Дело».

«Національний банк вважає, що передумовами для прийняття такого закону повинні бути надійні системи отримання кредитної інформації (включаючи відомості про речові права на майно та їх обтяження) та ефективні механізми примусового стягнення коштів з боржників», — коментує НБУ.

Крім того, зазначають у прес-службі, враховуючи поширеність шахрайських дій у нинішній системі проваджень у справах про банкрутство, запровадження режиму особистої неспроможності може розглядатися тільки тоді, коли такий режим буде забезпечувати суворий захист від зловживань.

«Не повернуті фінансовим установам через процедуру штучного банкрутства кредитні кошти є загрозою для стабільності цих установ, а отже — для повернення депозитів вкладникам, які також в основному є фізичними особами і які не менше постраждали від фінансової кризи»,— наполягає регулятор.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, старший юрист практики банківського та фінансового права, ринків капіталу ЮБ "Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери" Україна Катерина Олійник вважає, що законом про споживче банкрутство можуть скористатися недобросовісні позичальники для списання свого боргу перед кредиторами.

Коментарі
Додати коментар