До новин

Податкова амністія: ставки будуть від 0 до 18%

08 липня, 2020
Борги
Податкова амністія: ставки будуть від 0 до 18%

Глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю для Liga.net розповів, що концепція нульового декларування вже узгоджена з МВФ, і президент внесе відповідний законопроект у Верховну Раду.

ро це повідомляє «Банкрутство & Ліквідація».

Нижче - пряма мова Д Гетманцев:

“Перше: нульове декларування буде добровільним. Ніхто не зобов`язаний подавати інформацію про своє майно або доходи за якийсь період. Це право.

Друге: мова йде тільки про активи та доходи, які були отримані без сплати податків. Якщо ти отримував зарплату за весь період часу і платив податки, вона не повинна бути легалізована, тому що вона вже легальна. Це ж стосується будь-яких легальних доходів.

Третє - амністія звільняє від відповідальності за статтею 212, 212-1, ухилення від оподаткування, адміністративної та фінансової відповідальності за фінансові правопорушення.

Четверте - мова не йде про корупціонерів, амністія не поширюється на хабарі. При цьому, ми в законі прямо пишемо, що декларації не можуть бути використані як докази, ні в якому судовому процесі і ні при якому слідстві, навіть в цивільному.

П`яте - ставки. Загальна - 5% для грошей, які розміщуються на банківському рахунку, 9% - для грошей і активів, які розміщуються за кордоном. Якщо мова йде про готівку в Україні, то це 18%. 2,5% ми даємо для тих, хто захоче інвестувати гроші в ОВДП, під це буде спеціальний випуск Мінфіну. 0% - для корпоративних прав, незалежно від того, де вони знаходяться, за кордоном або тут. Як зразок ми використовували амністію в Індонезії та амністію в Аргентині - свіжі амністії, які були проведені досить успішно.

<...> Всі амністії, як правило, добровільні. Обов`язкові може десь і були проведені, але ми не вивчали взагалі такий досвід. Вважаємо його неприйнятним.

Зараз для амністії в Україні є кілька передумов. По-перше, це перша амністія за весь час. До цього протягом 28 років практика, що склалася тут, так чи інакше змушувала кожного порушувати податковий закон. Тому попит на амністію існує. Люди хочуть володіти і розпоряджатися легальними коштами. З іншого боку, недавно ми прийняли ряд законів: 1210, зміни BEPS, міжнародний обмін податковою інформацією, закони FATCA. Це великий світовий тренд: користуватися нелегальними грошима навіть за кордоном стає все складніше. У перспективі це взагалі буде неможливо. Це - батіг: рано чи пізно податкові органи все одно дізнаються про ваші доходи і активи. З іншого боку, ми даємо і "пряник": досить лояльні умови амністії. Така комбінація, нам здається, дозволить зробити її успішною.

<...> Корупціонер як чиновник повинен обов`язково подавати е-декларацію, де він вказує всі свої доходи і майно. Якщо він декларує майно, отримане до моменту того, як став чиновником, ніяких проблем немає, він може скористатися амністією і легалізувати гроші. Якщо мова йде про те, що чиновник покаже додаткове майно, до того, що вже відображено в декларації - він автоматично понесе кримінальну відповідальність за те, що не відобразив майно в цих деклараціях”.

Щодо загального декларування Д. Гетманцев констатував таке:

“Ми це поки розглядаємо в довгостроковій перспективі, тобто мова не про "завтра" і не "післязавтра". Особисто я - прихильник загального декларування, і ми до цього прийдемо, рано чи пізно. Однак ми прийшли до висновку, що на цьому етапі, ми повинні починати з пряника. Поки концентруємося на амністії - це 2021 рік. У 2022-му будемо працювати над загальним декларуванням, причому теж добровільним, але зі стимулюючим механізмом, наприклад, кешбек для тих, хто подає декларацію”.
 
Коментарі
Додати коментар