До новин

Банк "Союз" відсудив у компанії з групи "Альтком" $2,2 млн: ФГВФО був проти розгляду позову

05 жовтня, 2020
Борги
Банк "Союз" відсудив у компанії з групи "Альтком" $2,2 млн: ФГВФО був проти розгляду позову

Госпсуд Донецької області своїм рішенням від 19.08.2020 задовольнив позов банку “Союзу” до ТОВ "Альтком "Бетон-Строй" (у справі №905/61/20) та вирішив стягнути з відповідача (позичальник) на користь позивача 2,17 млн дол заборгованості за кредитним договором №21/36-КЛТ-13 від 24.12.2013.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

При цьому суд відмовився взяти до увагу заяву представника ФГВФО, який просив суд залишити позов без розгляду. Своє рішення суд мотивував тим, що відповідний крок суперечив би "інтересам ПАТ "Комерційний банк "Союз".

Нагадаємо, НБУ заявляв, що 15.01.2020 Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу Нацбанку на рішення судів першої та апеляційної інстанцій у справі №826/7833/16, якими було скасовано постанову правління НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку "Союз".

"Так, на сьогоднішній день наявні усі правові підстави для здійснення ліквідаційної процедури АТ "КБ "Союз", адже постанова правління Національного банку України "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "КБ "Союз" і рішення Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб "Про початок процедури ліквідації АТ"КБ "СОЮЗ" та делегування повноважень ліквідатора банку" є чинними", - констатував регулятор.

Як повідомлялось, 11.06.2020 Верховний Суд на підставі “антиколомойського” закону частково задовольнив касаційну скаргу НБУ та частково скасував рішення судів нижчих інстанцій у справі №826/4275/16, якими Нацбанк було зобов’язано відновити функціонування виведеного з ринку банку “Союз”. Провадження у цій частині суд касаційної інстанції закрив.

Разом з тим, Верховний Суд залишив без змін рішення судів попередніх інстанцій у частині, якими було скасовано постанову НБУ про ліквідацію банку “Союз” (була прийнята Нацбанком на підставі висновків про систематичні порушення банком “Союз” в сфері фінмоніторингу). Верховний Суд вирішив, що “суди обґрунтовано дійшли висновку, що постанова № 162/БТ є протиправною, а отже, суди не втрутились у дискреційні повноваження НБУ”.

Відповідно до “антиколомойського” закону, якщо суд скасує рішення НБУ про виведення банку з ринку, процедура неплатоспроможності або ліквідації банку не припиняється, а продаж активів і розрахунки з кредиторами банку тривають. При цьому законом визначено передумови та процедура отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій та їх форма. Основну роль у цьому питанні маэ відігравати спеціальний суб’єкт – «міжнародно визнана аудиторська фірма», яка після аналізу фінансового стану банку має підтвердити розмір шкоди, якщо така була завдана власникам виведеного з ринку банку.

Нагадаємо, 15.03.2016 правління НБУ прийняло постанову №162/БТ «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «КБ «Союз». Основною підставою для такого рішення називася "факт встановлення систематичного порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму".

Наразі в держреєстрі кінцевим бенефіціаром банку "Союз" вказаний Сергій Дядечко.

Додамо, що в держреєстрі засновником ТОВ "Альтком "Бетон-Строй" вказаний Валерій Гончар. Компанія пов’язана з групою “Альтком”, яка за часів Януковича була фаворитом серед дорожніх підрядників. Раніше група «Альтком» називала Олександра Тісленка та Сергія Павлічева своїми кінцевими бенефіціарами, тоді як спостерігачі неофіційно пов’язували цю групу в т.ч. з Борисом Колесніковим (віце-прем’єр в уряді Азарова, який курував підготовку до Євро-2012), однак він це спростовував. Водночас у 2019 році з`явилися сигнали про можливі зв`язки "Альткома" з Рінатом Ахметовим (близьким до якого є Б. Колесніков).

Коментарі
Додати коментар