До новин

Порошенко погодив нові правила виведення з ринку збанкрутілих банків

10 серпня, 2015
Законодавство
Порошенко погодив нові правила виведення з ринку збанкрутілих банків

Президент України Петро Порошенко підписав закон про вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку №2045а, прийняття якого було однією з умов виділення другого траншу кредиту МВФ за програмою EFF.

Про це заявив заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Закон скорочує час виведення неплатоспроможного банку з ринку з трьох місяців до одного та вводить норми про отримання доступу до вкладів не пізніше 20 днів з моменту виведення банку з ринку.

Законом також передбачене істотне посилення захисту прав вкладників, а в сферу гарантування виплат включаються вклади фізичних осіб-підприємців.

Крім того, впроваджується модель консолідованого офісу для більш ефективної роботи Фонду гарантування вкладів фізосіб у сфері управління активами проблемних фінустанов.

Разом з куратором НБУ в проблемні банки тепер спрямовуватиметься співробітник ФГВ, що прискорить процес аналізу стану фінустанови та пошуку потенційних інвесторів.

Крім цього, документ спрямований на підвищення прозорості процедури ліквідації банку: він передбачає зміну черговості задоволення вимог кредиторів, включаючи пов'язаних з банком осіб в останню чергу.

Вводиться також кримінальна відповідальність для співробітників банків, які зумисне затягують процес виплат, впроваджується система кваліфікації для інвесторів в неплатоспроможні фінустанови, вводяться централізовані аукціони продажу активів банків, переданих у розпорядження ФГВ, розширюється перелік критеріїв, згідно з якими банк може бути визнаний неплатоспроможним, а також перелік підстав для відшкодування Фондом гарантування коштів за вкладами.

Зокрема, ФГВ тепер  зможе не відшкодовувати вклади з ознаками дроблення, а також кошти, розміщені з ознаками шахрайських дій.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, минулого місяця Верховна Рада прийняла законопроект №2045а щодо вдосконалення системи ліквідації проблемних банків і захист їх вкладників.

Коментарі
Додати коментар