До новин

Фукс і Волков відсудили в Барщовського 2 млрд грн боргу, викупленого у ФГВФО

29 березня, 2021
Борги
Фукс і Волков відсудили в Барщовського 2 млрд грн боргу, викупленого у ФГВФО

Північний апеляційний госпсуд 22 березня видав наказ про примусове стягнення з Тараса Барщовського на користь ТОВ “Фінансова компанія “Інвестохіллс Веста” 2 млрд грн заборгованості за договором кредитної лінії від 9 червня 2011 року.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

Згідно з судовими матеріалами, ТОВ “Фінансова компанія “Інвестохіллс Веста” викупило відповідне право кредитної вимоги до Т. Барщовського (як поручителя ТОВ "Танк Транс") у ліквідатора Дельта Банку.

12.03.2020 третейський суд при “Союзі інвесторів України” задовольнив позов фінкомпанії про стягнення з поручителя вказаної заборгованості.

09.07.2020 Верховний Суд у межах справи №873/34/20 відмовився задовольнити вимогу Т. Барщовського про скасування рішення третейського суду.

25.02.2021 Верховний Суд відмовився задовольнити скаргу Т. Барщовського та поновив дію ухвали Північного апеляційного госпсуду від 17.08.2020 (в згаданій на початку справі №873/33/20), якою було вирішено видати наказ про примусове виконання рішення третейського суду при “Союзі інвесторів України” від 12.03.2020.

За даними держреєстру, серед засновників ТОВ “Фінансова компанія “Інвестохіллс Веста” - Андрій Волков - екс-глава правління Альфа-Банку, екс-глава Нацкомфінпослуг.

"Інвестохіллс Веста" придбала у ФГВФО мільярдні активи банків-банкрутів (див. про це тут, тут, тут, тут, тут, тут, тут, тут), у т.ч. борги групи T.B. Fruit ("Танк Транс", "Яблуневий дар") львівського бізнесмена Тараса Барщовського, а також, зокрема, борги групи “Росава” Костянтина Жеваго.

На ринку Андрія Волкова пов`язували в т.ч. з Павлом Фуксом (у т.ч. в контексті боргів Київського метрополітену).

Павло Фукс публічно заявляв, що купив у Фонду гарантування борги "Росави" та "Яблуневого дару" (тобто "Інвестохіллс Веста", слід розуміти, придбало відповідні активи у ФГВФО в інтересах Фукса).

20.10.2020 Госпсуд м. Києва задовольнив позов ПрАТ “Білоцерківська теплоелектроцентраль” (пов`язане з К. Жеваго) і ТОВ “Танк Транс” (Т. Барщовського) у справі №910/5251/20 та визнав недійсними результати електронних торгів з продажу Фондом гарантування пулу активів банку “Фінанси та кредит”, Дельта Банку, “Надра” (частина з активів - у заставі НБУ), який відбувся 07.11.2019 на майданчику FFN (переможцем відповідного аукціону було ТОВ “Фінансова компанія “Інвестохіллс Веста” з пропозицією 849,4 млн грн).

За даними ФГВФО, у вказаний пул активів входили права вимоги на 18,1 млрд грн (тіло і відсотки за кредитами), у т.ч. заборгованість T.B. Fruit Барщовського й "Росави" Жеваго.

НБУ повідомляв, що він мав отримати 368,7 млн грн з 849,4 млн грн, за які ФГВФО продав вказаний пул активів трьох банків-банкрутів.

У зв`язку з рішенням Госпсуду м. Києва від 20.10.2020, Фонд гарантування заявляв, що "в Україні створюється небезпечний прецедент, який повністю зруйнує систему пулових продажів проблемних активів" та "зупинить розрахунки з кредиторами неплатоспроможних банків".

Нагадаємо, Госпсуд м. Києва в рамках цього спору вирішив, що продаж пулу активів відбувся з низкою порушень. Зокрема, за оцінками суду, “не було дотримано принципу об`єднання активів за спільним предметом забезпечення (застави, іпотеки)”, що “призвело до штучної зміни (збільшення) пропорції розподілу застави відносно заборгованості за кредитними договорами, які включені до складу лоту”.

04.12.2018 Госпсуд Київської області визнав банкрутом ПрАТ “Росава” та відкрив ліквідаційну процедуру.

21.01.2020 Госпсуд Київської області в межах справи №911/2498/18 про банкрутство ПрАТ “Росава” визнав грошові вимоги НБУ на 5,7 млрд грн (як забезпечені), вимоги ліквідатора банку “Фінанси та кредит” на 2,65 млрд грн (як забезпечені), вимоги Офісу великих платників податків на 1,27 млрд грн (шоста черга задоволення). Крім того, суд задовольнив заяву ТОВ «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» про заміну кредитора - банку «Фінанси та кредит» в межах вимог у сумі 2,65 млрд грн.

ТОВ “Яблуневий дар” - теж у процедурі банкрутства. ТОВ “Танк Транс” - на самоліквідації.

У жовтні 2018 року Фонд гарантування публічно заявляв, що за місяць до визнання Дельта Банку неплатоспроможним група пов’язаних компаній ТОВ «Яблуневий Дар»/ТОВ «Танк Транс» вчинили більше десяти операцій із зарахування зустрічних вимог (т.зв. «схлопування») на загальну суму більше 100 млн євро. Відповідне “схлопування” своїх боргів перед Дельта Банком компанії з групи T.B. Fruit мотивували в т.ч. отриманням прав вимоги до Дельта Банку від Cargill (за акредитивами).

Коментарі
Додати коментар