До новин

Світовий банк підтримав рішення НБУ підвищити облікову ставку

15 вересня, 2021
Фінансовий ринок
Світовий банк підтримав рішення НБУ підвищити облікову ставку

Глава НБУ Кирило Шевченко розповів, що відбулася зустріч керівництва Національного банку з віце-президентом Світового банку з питань Європи та Центральної Азії Анною Б’єрде та регіональним директором Світового банку в справах країн Східної Європи Арупом Банерджі.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Наводимо пряму мову Шевченка:

"Цьогоріч завершується термін дії Концепції партнерства Світового банку з Україною (2017-2021), тому наші інституції розпочали роботу над визначенням пріоритетів на наступні чотири роки.

Разом з іншими членами Правління НБУ – Юрієм Гелетієм, Сергієм Ніколайчуком, Ярославом Матузкою – ми обговорили з партнерами поточний стан розвитку банківського сектору, зокрема скорочення рівня NPL, останні рішення у монетарній політиці та дії НБУ як регулятора на небанківському ринку.

Анна Б’єрде підтримала посилення незалежності НБУ, що пропонує законопроєкт № 5850, який нещодавно пройшов перше читання у Верховній Раді, та оперативне реагування Національного банку на інфляційні процеси через облікову ставку, яку минулого тижня підвищено до 8,5%.

Аруп Банерджі торкнувся питання пенсійної реформи, відзначивши, що впровадження в Україні пенсійної системи другого рівня неможливе без розвитку в країні фондового ринку, який буде інструментом залучення ‘’довгих’’ грошей в економіку.

Пенсійна система краще спрацює, коли буде відповідна потужна регуляторна база.

В центрі уваги також були питання приватизації державних банків: Ощадбанку, Укргазбанку та Приватбанку й посилення корпоративного управління в них. Ці питання, на наше переконання, нерозривно пов’язані. Для успішної реалізації цих процесів представники Світового банку запропонували продовження технічної та експертної допомоги.

Бесіда була дуже плідною та змістовною. Особисті зустрічі та можливість оперативного обговорення питань взаємодії значно допомагає в реалізації спільних проєктів!".

Коментарі
Додати коментар