До новин

НБУ почав додатковий нагляд за банківськими групами для мінімізації ризиків

28 серпня, 2015
Законодавство
НБУ почав додатковий нагляд за банківськими групами для мінімізації ризиків

На виконання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку» Національний банк України починає публікувати інформацію щодо складу банківських груп та здійснювати додатковий нагляд за групами фінустанов.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

«Законом передбачається, що до складу банківської групи, крім банків і фінансових компаній, включаються компанії, які не мають статус фінансових, але для яких надання фінансових послуг є переважним видом діяльності (наприклад, лізингові компанії). Компанія вважається такою, для якої надання фінансових послуг є переважним видом діяльності, якщо частка доходу від реалізації фінансових послуг за результатами попереднього звітного року становить 50 і більше відсотків загального обсягу чистого доходу (виручки) від реалізації продукції», - уточнили в НБУ.

Нацбанк здійснюватиме додатковий нагляд за групами фінустанов задля забезпечення стабільності банківської системи та обмеження ризиків.

«На основі звітності учасників банківської групи має складатися консолідована звітність», - пояснили у прес-службі.

Крім того, регулятор нагадав, що має право встановлювати вимоги до банківської групи на консолідованій та субконсолідованій основі щодо наявності ефективної системи корпоративного управління, управління ризиками, достатності регулятивного капіталу, економічних нормативів тощо.

Також можуть бути встановлені ліміти та обмеження щодо певних видів діяльності, у тому числі діяльності на території інших держав.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, недогляд за банками обертається збитками.

Коментарі
Додати коментар