До новин

Путін та Іванющенко хочуть збанкрутувати Київський метрополітен

03 вересня, 2015
Законодавство
Путін та Іванющенко хочуть збанкрутувати Київський метрополітен

Компанія, яка вважається близькою до колишнього регіонала і російського "Внєшекономбанку", вимагає від Київського метрополітену понад 1 млрд грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на ДС.

У комунального підприємства "Київський метрополітен" великі проблеми. Кіпрська компанія Ukrrosleasing Cyprus Limited подала позов до Господарського суду Києва про стягнення з КП понад 1,15 млрд грн боргу. Розгляд справи відбудеться в кінці вересня, а до цього часу позивачу та відповідачу належить звірити розрахунки за договором, укладеним 16 липня 2009 року.

Зазначений лізинговий контракт був укладений Київським метрополітеном з ТОВ "Укррослізинг", яке на той момент було "дочкою" кіпрської фірми Impofirm Consulting і вважалося близькою до «Фортуна-банку» бізнесмена Сергія Тищенка. Останнього ЗМІ зараховували до сфери впливу колишнього виконуючого обов'язки глави Адміністрації президента України Сергія Пашинського, на той момент депутата від БЮТ.

Згідно з контрактом, компанія повинна була передати метрополітену 100 вагонів загальною вартістю 800 млн грн. Загальна сума договору оцінена в 1,39 млрд грн, виходячи з графіка лізингових платежів. Спочатку вагони планувалося поставити протягом вересня-грудня 2009 р. Але в березні 2010 року, після перемоги Віктора Януковича на виборах президента і зміни влади, дедлайн змістили на листопад 2010 р. Графік оплати за вагони затверджено Київрадою в травні 2009 р. По ньому до 2010 р. з міського бюджету на закупівлю вагонів повинно було бути виділено не більше 15% від суми лізингу, а борг, що залишився, - погашений до 2015 р.

Де "Укррослізинг", створений лише в листопаді 2008 р., брав вагони? Схема виявилася простою: через кілька днів після укладення договору з метрополітеном компанія уклала угоду з маловідомою донецькою фірмою "Буенор" (її капітал становив всього 42 тис. грн, а засновником записана якась Наталія Кузнєцова), яка зобов'язалася поставити їй вагони, вироблені російськими підприємствами "Метровагонмаш" і "Вагонмаш". Після виконання схеми "Буенор" було ліквідовано, а сама компанія змінила власника - у квітні 2010 р. "Укррослізинг" переоформлено на кіпрську Ukrrosleasing Cyprus Limited. Його директором стала екс-голова "ВТБ Лізинг Україна" Світлана Жукова. Пізніше стало відомо, що до складу бенефіціарів компанії увійшла російська "ВЕБ-Лізинг" з групи підконтрольного владі РФ «Внєшекономбанку». З української сторони коріння "Укррослізинга" вели до співвласника нафтотрейдера "Вік Ойл" Ігоря Філіпенка, за яким маячила тінь сірого кардинала Партії регіонів Юрія Іванющенко. Сама ж схема власності "Укррослізинга" після приходу до влади Януковича практично повністю повторила розподіл сил усередині самої знаменитої агропромислової "прокладки" тих часів - ТОВ "Хліб інвестбуд", до якого Філіпенко мав безпосереднє відношення, будучи куратором цієї компанії.

Після падіння режиму Януковича в минулому році "Укррослізинг" довгий час ніяк не виявляв себе. Хоча питання погашення боргів метрополітену перед ним залишалося відкритим. У лютому нинішнього року начальник столичного метро Віктор Брагінський навіть звернувся до МВС та прокуратури з проханням розслідувати законність підписання договору на закупівлю 100 вагонів у 2009 р. Тоді ж він розкрив суму боргу перед постачальником. "На сьогоднішній день метрополітен вже заборгував 950 млн грн за процедурою купівлі вагонів через лізингову компанію", - заявив Брагінський, нарікаючи, що відповідна програма приймалася депутатами Київради в 2009 р., а "зараз підприємство отримало вагони і колосальний борг". При цьому глава КП "Київський метрополітен" додав, що раніше були ініційовані судові розгляди з постачальником, але всі суди були виграні "Укррослизингом" аж до останньої інстанції. Такий стан справ означає одне - відбитися від лізингової компанії комунальному підприємству буде фактично неможливо. Тим більше що ні МВС, ні прокуратура сьогодні не копають під "Укррослізинг" і не з’ясовують обставини укладення контракту з ним у 2009 р. А значить, суду навряд щось завадить задовольнити позов Ukrrosleasing Cyprus Limited, поставивши столичний метрополітен на межу банкрутства.
Коментарі
Додати коментар