До новин

За січень-вересень уряд надав держгарантії на 39 млрд

24 листопада, 2021
Новини
За січень-вересень уряд надав держгарантії на 39 млрд

За 9 місяців 2021 року уряд надав держгарантії по позикам суб’єктів господарювання на загальну суму 39 мільярдів.

Про це повідомляє Центр аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської Школи Економіки, пише «Банкрутство & Ліквідація».

Більшість цієї суми (29 млрд грн) - державні гарантії по двох позиках Укравтодору:

 ⁃ 10 млрд грн (в еквіваленті) - державні гарантії під кредити Укравтодору на внутрішньому ринку. Згідно з даними ДКСУ, розміщення облігацій на дану суму відбулось наприкінці серпня, а самі облігації номіновано в доларах.

 ⁃ 19 млрд грн (в еквіваленті) - держгарантії, надані під розміщення єврооблігацій Укравтодору, здійснене в червні 2021 року.

"Укравтодор не має інших джерел надходжень, ніж кошти державного бюджету. Відтак, виплата цих позик в будь-якому разі відбуватиметься напряму за рахунок коштів державного бюджету у майбутньому. А надання держгарантій Укравтодору фактично є нарощуванням прихованого дефіциту бюджету", - пояснюють аналітики.

Ще 4,7 млрд грн гарантовано для Укренерго по кредиту від Европейського інвестиційного банку.

І 5,1 млрд грн - для Укрзалізниці по кредиту, укладеному з ЄБРР ще у 2017 році. Проєкт спрямовано на "Електрифікацію залізничного напрямку Долинська-Миколаїв-Колосівка".

В цілому ж, найбільше державних гарантій надано за зовнішніми позиками: 28,9 млрд грн. Ще 10 млрд грн надано гарантій за внутрішніми позиками.

"Ключовий ризик наданих гарантій - те, що всі їх надано за валютними позичками. Це підвищує ризики для держави - адже у випадку різкої девальвації гривні вартість позики в гривні для позичальника стрімко зросте - а відтак, це підвищить ризик того, що позичальник не зможе самостійно сплачувати за позикою", - резюмували у центрі.

Коментарі
Додати коментар