До новин

Європейські законодавці погодили правила, спрямовані на стримування монополій IT-гігантів

25 листопада, 2021
Новини
Європейські законодавці погодили правила, спрямовані на стримування монополій IT-гігантів

Основні політичні партії Європарламенту в середу досягли угоди щодо правил, які будуть застосовуватися до компаній з ринковою капіталізацією вище 80 мільярдів євро, що пропонують принаймні одну інтернет-послугу, таку як, наприклад, онлайн-пошук.

Про це повідомили відразу чотири людини, безпосередньо знайомі з обговоренням питання, пише «Банкрутство & Ліквідація».

Це означає, що Закон ЄС про цифрові ринки (DMA) буде регламентувати дії більшої кількості компаній, ніж передбачалося. Брюссель сподівається реалізувати закон наступного року. Під його дію потраплять такі компанії, як Google, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft, Booking і Alibaba.

Угода, досягнута групою депутатів Європарламенту в середу, дає європейським законодавцям можливість проголосувати за пакет правил наступного тижня. Ці поправки повинні бути узгоджені з країнами-членами ЄС, перш ніж вони стануть законом.

Закон спрямований на припинення антиконкурентної поведінки, такої як використання домінуючого становища на ринку для підриву позицій конкурентів. Нові правила також розширять можливості національних антимонопольних органів з перевірки придбання технологічними компаніями дрібніших конкурентів.

Соціалісти і демократи, друга за величиною партія в Європарламенті, наполягала на тому, щоб правила регулювали діяльність якомога більшої кількості компаній. Правоцентристська Європейська народна партія, до складу якої входить канцлер Німеччини Ангела Меркель (Angela Merkel), домагалася того, щоб нові норми поширювалися тільки на найбільші технологічні компанії.

Законодавці Європарламенту також були залучені в тривалі переговори про заборону таргетованої реклами, яка є важливим джерелом доходів для таких компаній, як Google і Facebook. Але цього тижнявони вирішили не забороняти цю практику, а ввести суворі обмеження, включаючи захист дітей і більш жорсткі вимоги до прозорості.

Європейським законодавцям ще належить узгодити спільну позицію щодо Закону про цифрові послуги, який спрямований на роз’яснення правил і способів боротьби з незаконним або шкідливим контентом в Інтернеті. Його реалізація може бути відкладена до наступного року.

Коментарі
Додати коментар