До новин

Члени ВРП ніяк не визначяться з головою, а деякі – з бажанням піти

21 січня, 2022
Новини
Члени ВРП ніяк не визначяться з головою, а деякі – з бажанням піти

Члени Вищої ради правосуддя вирішили не чекати на перевірку від етичної ради та спробували повернутись до нагального питання — обрання нового голови.

Якого результату вдалось досягти служителям Феміди, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Закон і бізнес.

На цьому тижні у ВРП двічі включали до питань порядку денного обрання голови Ради. Проте обидві спроби не мали успіху. Позаяк розгляд питання вкотре перенесено на невизначений термін. Це і не дивно, адже деякі обставини продовжують викликати чимало суперечок у правничій спільноті.

Ще одним питанням, яке мала б розглядати на останньому засіданні ВРП була заява Валерія Сухового про звільнення з посади за власним бажанням. Однак, як з’ясувалося, згодом правник передумав та відкликав документ.

А от ситуація з обранням очільника ВРП є дещо складнішою. Адже багато законників виступають проти обрання голови до так званого очищення. Це пов’язано з тим, що діючі члени ще не встигли пройти перевірку на доброчесність. Натомість нові кандидати на крісла у ВРП перебувають в очікуванні співбесід, які будуть закінчені не раніше 10 лютого. І навіть якщо ЕР вчасно оцінить претендентів, інші підстави для затримки ніхто не відміняв.

Зокрема, як з’їзду суддів, так і з’їзду науковців потрібен час, аби повторно зібратися. Натомість Верховна Рада може знову погрузнути у політичні сутички й відкласти вибори до кращих часів.

А час біжить, і вже у квітні Раді буде дедалі складніше зібрати кворум (і сьогодні деякі засідання проходять за участі 13—14 членів). Адже, як відомо, строк повноважень двох членів ВРП закінчиться на початку березня.

До того ж не факт, що діючі члени Ради витримають напругу й тиск і не залишать посаду, аби ЕР не копирсалася в їх брудній білизні. І хто тоді видаватиме рекомендації на призначення, відряджатиме, переводитиме чи звільнятиме суддів?

Тож не виключено, що врешті-решт через постійне відтермінування із заповненням вакансій ще одному органу судової влади доведеться працювати з досить обмеженими повноваженнями, або ж ВРП уже найближчим часом взагалі припинить свою діяльність.

Коментарі
Додати коментар