До новин

Місцева влада саботує підключення до електронних реєстрів, - Петренко

10 вересня, 2015
Законодавство
Місцева влада саботує підключення до електронних реєстрів, - Петренко

Станом на сьогодні 90% райдержадміністрацій не підключилися до автоматизованих Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Мін'юсту.

Так, станом на 7 вересня 2015 року до реєстрів підключилися лише 34 райдержадміністрації з 486. Це усього 7% від загальної кількості. При цьому в Харківській області підключено 24 райони, у Вінницькій – 8 районів, на Тернопільщині та Чернігівщині – по 1. У інших областях немає жодного підключеного району.

«Мін’юст забезпечив технічну можливість надання доступу до цих реєстрів для представників місцевої влади. З 1 жовтня цього року вони втратять право вимагати в українців довідки, які стосуються реєстру бізнесу та реєстру нерухомості. Всю необхідну інформацію вони зможуть отримати самостійно», - зазначив очільник Мін’юсту.

Разом з тим Павло Петренко зауважив: на місцевому рівні чиновники, які звикли отримувати хабарі завдяки чергам і бюрократії, намагаються саботувати цей процес.

З огляду на такий стан справ Уряд дав доручення всім керівникам облдержадміністрацій і органів державної влади, які мають підключитися до реєстрів, впродовж  10 днів завершити підключення.

«Паралельно з цим міністерство юстиції розмістить у себе на сайті інформацію про кожну райдержадміністрацію, про кожен орган державної влади, які саботують реформи. Український народ має знати, хто з відповідних місцевих чиновників виступає проти війни з довідками та бюрократією і хоче залишити корупційну складову», - зазначив очільник Мін’юсту.

За його словами, таким керівникам українці зможуть дати відповідну оцінку на наступних місцевих виборах.

«Що стосується чиновників, то Уряд попередив керівників ОДА про їхню персональну відповідальність за налагодження цієї роботи. У разі її зриву прийматимуться кадрові рішення», - наголосив Павло Петренко.

Міністр юстиції нагадав, що ініціатива надання доступу представникам місцевої влади до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців є наступним кроком у низці реформ, які Мін’юст почав втілювати з початку року, запустивши на сайті міністерства розділ онлайн сервісів. Тут українці можуть без черг та необхідності спілкуватися з чиновниками зареєструвати бізнес, отримати витяги та виписки. Раніше ці послуги у громадян асоціювалися лише з незручностями, корупцією та хабарами.

«Реальним результатом цієї реформи є те, що більше 1 млн українців вже звернулися до нашого сайту. З них майже 70 тисяч отримали відповідні платні послуги. Аби ще більше спростити життя нашим громадянам, ми вирішили надати такий доступ представникам влади, щоб останні могли самостійно отримувати всю необхідну інформацію, не вимагаючи її в українців», - наголосив Міністр юстиції.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Мін’юст відкриває реєстри для поліції та антикорупційного бюро.

Коментарі
Додати коментар