До новин

Яресько заявила про можливість ще однієї реструктуризації боргів України

18 вересня, 2015
Борги
Яресько заявила про можливість ще однієї реструктуризації боргів України

Україна здатна буде обслуговувати свої зобов'язання за держдеривативами, якщо реальне зростання ВВП країни перевищуватиме 4-6% на рік, проте у разі складної ситуації країна може піти ще на одну реструктуризацію боргу.

Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько, представляючи у Верховній Раді пакет законопроектів із реструктуризації боргу, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Якщо країна, вибачте, в якійсь складній ситуації, Боже збав, щоб агресія на Сході, наприклад, погіршилася, Україна завжди має можливість, як будь-який боржник, знову провести реструктуризацію боргів. Ви бачите, що з Грецією було нещодавно», - сказала вона.

Глава Мінфіну зазначила, що сама виступає за зростання економіки в подальші роки темпами понад 4%, попри те, що з 2026 року виплати за державними деривативами становитимуть 40% приросту ВВП понад 4%.

За її словами, навіть якщо щороку впродовж найближчих 20 років зростання ВВП становитиме 6% щорічно, що нереально через циклічність економіки, то до 2040 року ВВП країни перевищить $1 трлн, а виплати за деривативами становитимуть близько $50 млрд.

«Ця сума абсолютно можлива для такої країни, яка має $1 трлн ВВП, - це орієнтовно $50 млрд», - сказала Яресько.

Вона також наголосила, що новий інструмент - державні деривативи - торгуватиметься окремо від боргів.

«Його (новий інструмент) можна викупити і бізнесменами, і державою. Якщо у нас прекрасний стан, його можна викупити. Якщо український бізнес хоче брати участь, він може», - заявила глава Мінфіну.

Нагадаємо, Україна 27 серпня заявила про досягнення домовленості про реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу на суму близько $19,3 млрд з комітетом кредиторів, що представляє тримачів цих українських зобов'язань приблизно на $9 млрд.

Коментарі
Додати коментар