До новин

НБУ починає розпродаж на електронних торгах заставного майна банків

21 вересня, 2015
Борги
НБУ починає розпродаж на електронних торгах заставного майна банків

Національний банк України продаватиме на електронних торгах майно банків, які брали кредити рефінансування та не змогли розрахуватись.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора із посиланням на відповідне Положення, затверджене постановою правління Нацбанку.

«НБУ кредитує банки під заставу рухомого та нерухомого майна. Якщо банк не може виконати свої зобов’язання за наданим кредитом, у тому числі з причини визнання його неплатоспроможним, то Нацбанк має право звернути стягнення на заставлене майно в рахунок погашення заборгованості за наданим кредитом, і в подальшому самостійно реалізувати таке майно», - пояснив директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник.

За його словами, у більшості випадків заставлене майно неплатоспроможних банків реалізується Фондом гарантування вкладів фізосіб (якщо заставодавцем був банк) або Держвиконавчою службою (якщо майно передавалося в заставу третіми особами).

Якщо майно з якихось причин не було реалізовано Фондом гарантування вкладів фізосіб або Держвиконавчою службою, то воно переходить на баланс Нацбанку, пояснив він.

Основним нововведенням нового положення є запровадження електронних торгів.

«Електронні торги дадуть змогу спростити реалізацію майна, збільшити конкуренцію як серед організаторів торгів, так і серед покупців та максимізувати вартість реалізації майна. Це черговий крок для посилення прозорості діяльності Національного банку», - зазначив Будник.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Національний банк України буде використовувати так званий кластерний підхід до нагляду за банками.

Коментарі
Додати коментар