До новин

У ВГСУ обговорюють зміни до Конституції в частині правосуддя

23 вересня, 2015
Законодавство
У ВГСУ обговорюють зміни до Конституції в частині правосуддя

Протягом поточного та наступного місяця відбудуться круглі столи та семінари, в межах яких експертне середовище обговорюватиме напрацювання Конституційної Комісії змін до Конституції України в частині правосуддя.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Вищого господарського суду України.

В прес-службі зазначили, що перші громадські обговорення, на яких презентували затверджений Конституційною Комісією текст змін Конституції України в частині правосуддя, пройшли ще 18 вересня у Конгрегаційній залі дослідницької бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська академія» за участю науковців, представників суддівського корпусу, адвокатів, представників інститутів громадянського суспільства та студентів.

В роботі заходу взяли участь Голова Вищого господарського суду України, член Конституційної Комісії Богдан Львов та заступник Голови ВГСУ Сергій Могил.

«Чотири місяці в рамках Робочої групи відбувалися дискусії, часом непрості і гострі. На сьогодні ми можемо запропонувати підготовлений проект змін до Конституції України, який вже отримав попередній висновок Венеціанської Комісії, рекомендації якої були враховані і на рівні Робочої групи, і на рівні засідання Конституційної Комісії», - сказав зазначив Голова профільної Робочої групи.

Проект конституційних змін в частині правосуддя вже направлений до Венеціанської Комісії для отримання фінального висновку, при цьому засідання Венеціанської Комісії повинне відбутись наприкінці жовтня.

«Наразі Конституційна Комісія запрошує до дискусії представників юридичної спільноти, громадських активістів та всіх небайдужих громадян задля спільного доопрацювання цього надважливого для країни проекту, що на найвищому, конституційному рівні закладе фундамент для якісно нових принципів функціонування судової системи та максимально ефективного очищення суддівського корпусу», - зазначили у прес-службі.

Член Конституційної Комісії, Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук висловив думку, що потрібно усунути політичні інститути, зокрема, парламент, від процесу призначення, звільнення та переведення суддів.

«Ця функція передається Вищій раді правосуддя, яка і стає відповідальною за весь комплекс питань, які стосуються суддівського корпусу. Крім того, гарантіями незалежності суддівського корпусу покликані стати принцип незмінюваності і призначення суддів безстроково. До того ж, відтепер пропонується утворювати суди актами парламенту», - додав він.

Коментарі
Додати коментар