До новин

Уряд пропонує Раді усунути законодавчі невідповідності щодо банкрутства в Податковому кодексі

25 вересня, 2015
Законодавство
Уряд пропонує Раді усунути законодавчі невідповідності щодо банкрутства в Податковому кодексі

Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді України законопроект №3164 «Про внесення зміни до статті 184 Податкового кодексу України щодо розбіжностей у законодавстві» від 22 вересня 2015 року.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на відповідний документ, розміщений на сайті Верховної Ради.

Відповідним законопроектом пропонується внесення лише однієї зміни в тексті Податкового кодексу України в статті 184 «Анулювання реєстрації платника податку». Так анулювання реєстрації платника податку шляхом виключення з реєстру платників податку відбувається у разі якщо господарським судом винесено: замість «ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута» буде вказано «постанову про визнання боржника банкрутом».

«Необхідність розробки проекту Закону викликана неузгодженістю питання оподаткування банкрутів між законодавчими актами, а саме Податковим кодексом України та законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Так, відповідно до абзацу 4 частини першої статті 38 зазначеного закону з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, зокрема, у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури.

Передбачивши положення абзацу четвертого частини першої статті 38 закону, законодавець забезпечив уникнення можливості виникнення нових обтяжень для боржника, неплатоспроможність якого вже визнана господарським судом, та задоволення максимальної кількості вимог кредиторів шляхом продажу його майна за найвищою ціною,» - вказано в пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, наразі Кабмін підготував законодавчі зміни для процедур відновлення платоспроможності боржників.
Коментарі
Додати коментар