До новин

Нацбанк знизив облікову ставку з 27 до 22%

25 вересня, 2015
Законодавство
Нацбанк знизив облікову ставку з 27 до 22%

Національний банк України ухвалив рішення про зниження з 25 вересня 2015 року облікової ставки з 27 до 22% річних.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на відповідну постанову НБУ від 24 вересня 2015 року № 627 «Про регулювання грошово-кредитного ринку».

«Національний банк України продовжує пом’якшення грошово-кредитної політики, розпочате у минулому місяці. Поступовий відхід від політики «дорогих грошей» стає можливим завдяки стійкому зниженню ризиків для цінової стабільності в Україні», - пояснюють свої дії у регулятора.

НБУ пояснив, що у липні-серпні була зафіксована дефляція, а базова інфляція була близька до нуля. На прогнозному горизонті переважатимуть фактори, які сприятимуть уповільненню інфляції. Серед них будуть збалансованість грошово-кредитного ринку, низькі ціни на сировинні товари на світових ринках, подальше зниження девальваційних та інфляційних очікувань. Останньому сприятимуть завершення операції з реструктуризації суверенного боргу України, продовження ефективного співробітництва з Міжнародним валютним фондом та підтримка з боку інших міжнародних партнерів.

Водночас, йдеться у повідомленні, як заплановане підвищення адміністративних цін і тарифів, так і дострокове збільшення заробітних плат та соціальних виплат, ініційованого Урядом, не буде мати значного впливу на інфляцію. З урахуванням цього, за оцінками Національного банку України, цінова динаміка уповільнюватиметься і надалі. Як наслідок, на кінець 2016 року приріст індексу споживчих цін уповільниться до 12%.

З огляду на це, Національний банк продовжує пом’якшувати свою грошово-кредитну політику. Водночас такий крок є достатньо стриманим і враховує необхідність забезпечити подальшу дезінфляцію та досягти у середньостроковій перспективі 5% рівня інфляції. Таке пом’якшення дозволить підтримати поступове відновлення економічної активності, ознаки якого спостерігаються у ІІІ кварталі та  продовжаться в IV кварталі 2015 року. За підсумками 2016 року прогнозується зростання реального ВВП на 2,4%.
Коментарі
Додати коментар