До новин

Росіяни з 1 жовтня можуть визнавати себе банкрутами

30 вересня, 2015
Борги
Росіяни з 1 жовтня можуть визнавати себе банкрутами

З 1 жовтня поточного року набирає чинності новий російський закон, який дозволяє будь-якому громадянину РФ визнавати себе банкрутом, якщо його борг перевищує 500 тис. рублів, а сам він не в змозі розплатитися з усіма кредиторами.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на РБК.

«В такому разі він визнається банкрутом і звільняється від непогашеної частини боргу. Закон встановлює, що просити визнати себе банкрутом боржник має право не частіше, ніж один раз на 5 років», - говориться в повідомленні.

План реструктуризації боргу, як випливає з проекту, обов'язково затверджується боржником та схвалюється радою кредиторів.

За даними російського Об'єднаного кредитного бюро (ОКБ), під дію закону про банкрутство потрапляють близько 580 тисяч росіян, які вже не здатні впоратися з борговим навантаженням. Це близько 1,5% від загальної кількості позичальників з діючими кредитами.

При цьому подати позов про власне банкрутство можуть ще 6,5 мільйона російських позичальників, які зараз не платять за своїми кредитами понад 90 днів.

Як підкреслює прес-служба Мінекономрозвитку РФ, інститут банкрутства фізосіб скерований в першу чергу на захист сумлінних боржників, дійсно опинилися в складній життєвій ситуації.

Реалізацію російського закону про банкрутство фізосіб ускладнить позиція арбітражних управляючих, які є обов'язковими учасниками таких процесів. Як зазначив арбітражний управляючий Сергій Стороженко, вартість послуг вкрай низька — лише 10 тисяч рублів, які боржник має покласти на депозит суду.

«Альтруїстів, які буду працювати за такі гроші, буде небагато», - переконаний Стороженко.

За його словами, є варіант, що арбітражні управляючі формуватимуть «пакети» справ про банкрутство фізосіб, наприклад, по 100 справ на спеціаліста. «Тоді, можливо, це матиме якийсь сенс для арбітражного управляючого», — сказав Стороженко.

Коментарі
Додати коментар