До новин

«Проблемні кредити» принесуть в бюджет 20 млрд грн

02 жовтня, 2015
Законодавство
«Проблемні кредити» принесуть в бюджет 20 млрд грн

Реформування процедури погашення «проблемних кредитів» дозволить зменшити ставки для кредитів та пожвавить український банківський сектор. Миттєве надходження до бюджету після вступу в дію запропонованого Нацбанком закону складе понад 20 млрд гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на першого заступника голови Національного банку України Олександра Писарука.

«Законопроект спрямований у першу чергу на встановлення чесних правил взаємодії банку та клієнта, коли правовідносини між ними будуються на основі повного розуміння відповідальності за свої кроки», – зазначив Писарук під час виступу на конференції «Торгове фінансування 2015», організованої EBRD та WWE.

Нові механізми повернення «проблемних» коштів у банківську систему України через спрощення конфіскації боргового майна та можливість перепродажу боргів, надасть поштовх для побутового кредитування.

«Частка простроченої заборгованості за кредитами постійно зростає. Через це банківські установи згорнули серйозні програми кредитування, працюють лише з перевіреними клієнтами, деякі – виконують лише окремі обслуговуючі операції на кшталт переказу коштів. В Україні просто відсутні ефективні інструменти врегулювання проблемної заборгованості недобросовісних клієнтів, яка створює високі ризики для банків. Від цього страждають і вкладники, й інші кредитори банків, а також добросовісні позичальники, які змушені сплачувати високу вартість кредитних ресурсів», - підкреслив Писарук.

Прийняття закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення довіри між позичальниками та кредиторами» принесе державному бюджету України до 20 млрд гривень лише на сплаті податку на прибуток.

Зокрема законопроектом пропонує урівняти в правах забезпечених та конкурсних кредиторів у процедурі банкрутства, спростити процедуру звернення стягнення предмету іпотеки та низку інших нововведень.

Коментарі
Додати коментар