До новин

Банкіри просять НБУ переглянути методологію стрес-тестування банків

09 жовтня, 2015
Законодавство
Банкіри просять НБУ переглянути методологію стрес-тестування банків

За ініціативою Незалежної асоціації банків України 29 вересня в представницькому офісі Міжнародного валютного фонду в Україні відбулася робоча зустріч, присвячена обговоренню Методології Національного банку України щодо проведення стрес-тестування в банках України.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Асоціації.

У заході взяли участь: Міндаугас Лейка — економіст місії МВФ, Жан Портiер — економіст місії МВФ, Вім Фонтейне — старший економіст Представництва МВФ в Україні і представники десяти банків-членів НАБУ 1-ї та 2-ї груп за розміром активів.

Як зазначив член Ради і Голова Комітету НАБУ Артур Загородников «Мета зустрічі – стисле обговорення ретельно відпрацьованих висновків і пропозицій банків та отримання бачення міжнародних експертів місії МВФ щодо можливостей практичного вдосконалення норм Методології стрес — тестування банків».

Під час обговорення банкіри презентували власну позицію та висловили низку зауважень до Методології, серед яких:

- використання нової базової формули обчислення резервів за рекомендаціями Базельського Комітету, яка змістом значно відрізняється від тієї, що застосовується впродовж останніх років при обчисленні страхового резерву під активні банківські операції банками України. На думку банкірів такі розбіжності є неприпустимими;

- не врахування регулятором консолідованої звітності Груп компаній для розрахунку визначення фінансового стану Позичальників, а також фактичних показників та планів Банку по реструктуризації заборгованості окремих Позичальників;

- відокремлення для цілей стрес-тестування кредитів, що залишились на території АР Крим та в зоні проведення антитерористичної операції тощо.

Представники банків одноголосно зазначили, що вказані норми Методології суттєво впливають на результати стрес-тестування і відповідно — на розмір докапіталізації для акціонерів банків. Банкіри підкреслили, що діалог банків, регулятора і консультантів місії МВФ повинен бути відкритим і прозорим.

«Гроші для проведення докапіталізації банків у акціонерів є, постає питання тільки довіри», — підкреслила Виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.

Представники МВФ із розумінням сприйняли занепокоєння банків та зазначили, що внесення змін до Методології є прерогативою Національного банку України, ґрунтуючись на поточному стані розвитку банківської системи і ризиків, що притаманні Україні в поточний період.

За результатами проведеної зустрічі, НАБУ звернулось до Національного банку України з пропозиціями переглянути норми Методики, або провести обговорення за участю НАБУ, НБУ і МВФ для сумісного вирішення порушених питань, що, на думку банкірів, сприятиме реальному відображенню роботи банків, і відповідно – визначенню необхідного розміру докапіталізації задля продовження подальшого розвитку банківської системи України.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, МВФ хоче від НБУ остаточних результатів стрес-тестування банків.

Коментарі
Додати коментар