До новин

Індія у січні закупляла російську нафту значно вище цінової стелі

17 березня, 2023
Новини
Індія у січні закупляла російську нафту значно вище цінової стелі

Кінцева ціна, яку Індія платить за російську нафту, включає доставку, страхування та інші витрати після прибуття в її порти, і у січні становила $79,80 за барель.

Про це пише Bloomberg.

Дані Міністерства торгівлі Індії показують, що середня ціна на російську нафту в країні в січні становила $79,80 за барель, що значно перевищує верхню межу в $60, встановлену "Великою сімкою".

"Оскільки уряд Моді ніколи не підписувався під обмеженням "Великої сімки", він не зобов'язаний його дотримуватися - доти, доки він не користується західними послугами страхування або доставки.

І хоча джерела, знайомі з цим питанням, кажуть, що уряд не порушуватиме санкцій - і попросив банки і трейдерів дотримуватися правил, - проблема полягає в тому, щоб контролювати або забезпечувати виконання таких обіцянок", - йдеться у повідомленні.

Наприклад, для забезпечення покупців у таких країнах, як Індія та Китай, які продовжують покладатися на російську нафту, з'явився "сірий флот" танкерів.

За словами провідного аналітика Kpler Віктора Катона, це допомогло знизити вартість транспортування нафти в цілому. Але поява "сірого флоту" та інших посередників у російській торгівлі нафтою робить аналіз цінових даних ще складнішим, а офіційні цифри мало чим допомагають.

За даними Argus Media і S&P Global Insights, вартість російської нафти значно нижча за встановлений G7 поріг у $60 за барель. За даними Argus, до кінця лютого експортна вартість становила близько $45 за барель. За оцінкою S&P Global Insights, з 18 січня ціна на російську нафту з доставкою в Індію становила $64,31 за барель.

Як пише Bloomberg, проблема в оцінці реальної вартості - у різниці між ціною на доставку нафти в порт і її вартістю на борту, куди не входить доставка, страховка та інші збори. Крім того, Індія, як правило, страхує нафту після того, як вона покинула Росію, що ускладнює визначення кінцевої ціни.

Коментарі
Додати коментар