До новин

До 300 дозвільних документів для бізнесу буде скасовано

02 червня, 2023
Новини
До 300 дозвільних документів для бізнесу буде скасовано

В уряді планують скасувати близько 26% з 1000 дозволів та сертифікацій, які ідентифікувала міжвідомча робоча група з дерегуляції.

Про це заявив заступник голови Мінекономіки Олексій Соболев.

Він нагадав, що є Міжвідомча робоча група (МРГ), яка системно переглядає усі існуючі дозвільні інструменти, які є у міністерств. В її роботі допомагають експерти BRDO, Центру економічного відновлення і Центру економічної стратегії. 

"Ми всі разом рухаємось від міністерства до міністерства. Що ми ідентифікували? Є десь 1000 різних дозволів, ліцензій та інших таких документів, які міністерства видають. В рамках роботи МРГ ми пройшли десь 650 з них. Плануємо закінчити перегляд в наступні два місяці. Десь 26% з усіх вирішили скасувати. Це політичне рішення", – наголосив Соболев. 

"Ще 35% цих дозволів будуть направлені на перегляд. Це або їх треба буде цифровізувати, або саму процедуру спростити, бо люди ходять із стосом паперів по різних місцях, в чому немає сенсу", – додав він.

Як пояснив Соболев, перегляд дозволів МРГ – це лише перший крок. Після цього Мінекономіки разом з іншими міністерствами планує підготувати урядові постанови або проєкти законів, які будуть направлені в Раду, і уже після їх ухвалення відповідні дозволи буде скасовано.

"Комітет уже розглядає кілька дерегуляційних законів. Наприклад, заміна перевірок Податкової служби та Держспоживслужби на страхування, які були ухвалені до депутатами до першого читання. Процес йде. Кабмін ухвалив уже 6 постанов, які стосувались рішень Міжвідомчої робочої групи щодо застарілих норм або тих інструментів, що дублювали функції", – додав він. 

Урядовець також наголосив, що серед дозвільних документів не залишилося таких інструментів, скасування яких би могло призвести до значного ефекту.

Коментарі
Додати коментар