До новин

Суд дозволив партнеру Порошенка не виплачувати держбанку третину мільярда

11 листопада, 2015
Борги
Суд дозволив партнеру Порошенка не виплачувати держбанку третину мільярда

Суд розстрочив на 10 років компанії «Богдан Моторс» та її дочірньому підприємству «Автоскладальний завод № 2» виплату 388,16 млн грн боргу на користь державного «Укрексімбанку».

Про це свідчать дані судового реєстру, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

9 жовтня 2014 року Госпсуд міста Києва стягнув 388,16 млн грн солідарно з ПАТ «Богдан Моторс» і «Автоскладального заводу №2».

Ця заборгованість утворилася за договором 2005 року, за яким ТОВ «Кіа Моторс Україна», що входило до корпорації «Богдан», отримало від «Укрексімбанку» 18 млн євро кредиту.

У 2010 році виплату боргу по цьому кредиту було переведено на «Автоскладальний завод № 2». ПАТ «Богдан Моторс» стало поручителем.

Через невиконання підприємствами своїх зобов’язань банк почав достроково вимагати повернення грошей. І в жовтні минулого року суд ці вимоги задовольнив.

У січні 2015 року ПАТ «Богдан Моторс» попросив суд про розстрочку. Суд на прохання підприємства розглянув це питання в закритому режимі, у підсумку розстрочивши виплату заборгованості на 10 років.

Автовиробники пояснили свою фінансову неспроможність війною на Донбасі, яка «вкрай негативно вплинула на продажі автомобілів в країні». Автосалони компанії на Донбасі не працюють, а в Сімферополі і Горлівці - захоплені.

Через проблеми з продажем автівок заморожується виробництво. При цьому все майно, що наявне на підприємстві, перебуває в заставі, а відтак на нього не може бути звернуте стягнення. Залишку коштів на рахунках підприємства недостатньо для виконання рішення суду.

«Укрексімбанк» почав вимагати скасування розстрочки. Кілька місяців зайняло відновлення строку апеляції, який банк пропустив. Поки врешті у липні апеляційний суд не сказав, що не бачить підставдля скасування розстрочки.

На 12 листопада призначений розгляд касаційної скарги банку.

Корпорація «Богдан» контролюється Гладковським (раніше мав прізвище Свинарчук), партнером президента України Петра Порошенка. Раніше співвласником компанії був безпосередньо Петро Порошенка.

Гладковський у 2014 році очолив Держслужбу експортного контролю зброї, а в лютому цього року був призначений першим заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Корпорація «Богдан» збирає на своїх виробничих майданчиках автомобілі Lada, Hyundai Tucson, Elantra XD і Accent.

Нагадаємо, за останні 10 років курс гривні впав з 5 до 23 за долар.

Коментарі
Додати коментар