До новин

ВГСУ зобов'язав Харківську ТЕЦ-5 виплатити «Нафтогазу» 301 млн грн боргу

24 листопада, 2015
Борги
ВГСУ зобов'язав Харківську ТЕЦ-5 виплатити «Нафтогазу» 301 млн грн боргу

Вищий господарський суд України зобов'язав ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» сплатити НАК «Нафтогаз України» борг за поставлений газ у сумі 301,4 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на відповідну постанову від 5 листопада по справі №922/4354/14.

Вищий господарський суд України постановив:

1) касаційну скаргу ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» залишити без задоволення;

2) постанову Публічного акціонерного товариства «Харківська ТЕЦ-5» і ухвалу Господарського суду Харківської області від 15 липня 2015 року у справі № 922/4354/14 залишити без змін.

Нагадаємо, Харківська теплоелектроцентраль №5 у 2013 році заборгувала «Нафтогазу» 266,39 млн гривень за поставлений природний газ. Пізніше, восени 2014 року НАК подала позов про стягнення з ТЕЦ вказаного боргу. При цьому виставлена ​«Нафтогазом» судова претензія становила 355,48 млн гривень, включаючи пеню, штраф та інфляційні втрати.

Госпсуд Харківської області у грудні минулого року постановив стягнути з ТЕЦ-5 основний борг у розмірі 266,39 млн гривень і 35,01 млн гривень компенсації. Далі, 28 січня 2015 року апеляційна інстанція і згодом Вищий господарський суд України у березні залишили в силі рішення суду першої інстанції про необхідність виплати боргу.

У квітні Державна виконавча служба, посилаючись на закон України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу», постановила призупинити виконавче провадження про сплату боргу.

Нагадаємо, цей закон заборонив судам виносити рішення про заборгованість підприємств ПЕК, а їх кредиторам звертатися до суду з цього питання. Також документ містить норму про зупинку виконавчих проваджень щодо підприємств ПЕК з питань їхньої заборгованості. ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» і саму теплоелектроцентраль внесено до реєстру підприємств, на які поширюється дія закону.

У травні «Нафтогаз України» подав скаргу на цю постанову виконавчої служби. Як місцевий, так і Харківський апеляційний госпсуд вирішили, що заборгованість ТЕЦ виникла вже після розрахункової дати, зазначеної в законі - 1 липня 2011 року, тому даний борг не підпадає під дію закону. Відповідне рішення підтвердив і ВГСУ.

Зазначимо, Харківська теплоелектроцентраль №5 - одна з найбільших в Україні.

У 2012 року «Харківську ТЕЦ-5» було придбано зареєстрованим на австрійську компанію Itons Holding GmbH ТОВ «Укрістгаз», яке пов'язували з оточенням Юрія Бойка і Дмитра Фірташа. При цьому бенефіціаром ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» виступає Дімітріс Іоанідіс, що є партнером Вадима Новинського в «Азов Петролеум ЛЛС».

Коментарі
Додати коментар