До новин

Мін’юст передав до АП законопроект щодо автоматичного арешту рахунків боржників

01 грудня, 2015
Законодавство
Мін’юст передав до АП законопроект щодо автоматичного арешту рахунків боржників

Міністерство юстиції України передало до Адміністрації президента законопроект про впровадження системи автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках, спрямований на підвищення ефективності процедури накладення арешту на грошові кошти юридичних і фізичних засобів, які є відповідачами (боржниками) в господарських і цивільних справах.

Про це заявив директор департаменту з питань судової роботи та банкрутств Міністерства юстиції України Олександр Олійник, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Законопроект розроблений і близько двох тижнів тому був переданий Міністерством юстиції офіційно до Адміністрації президента. Адміністрація президента на початку грудня внесе цей законопроект як невідкладний до Верховної Ради. Сподіваюся, що цього року, оскільки це зобов'язання нашої держави, цей законопроект буде ухвалено», - сказав Олійник під час круглого столу, присвяченого цьому законопроекту, в Києві в понеділок.

За його словами, згідно з меморандумом із Міжнародним валютним фондом Україна має до кінця грудня ухвалити цей закон. Законопроект підготовлений Мін’юстом за підтримки Державної судової адміністрації України, Незалежної асоціації банків України і державного підприємства «Інформаційні судові системи», фахівців Національного банку України.

Після впровадження системи автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках через кілька хвилин після ухвалення рішення про арешт коштів такий арешт буде накладено.

Як повідомив під час круглого столу начальник відділу юридичного департаменту НБУ Роман Кармазін, законодавство України регулює арешт коштів на банківських рахунках у так званій паперовій формі: у разі ухвалення рішення судом або державною виконавчою службою оформляється відповідний документ на паперових носіях, які доставляють у банк для виконання.

«Безумовно (впровадження системи автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках), це прискорить цивільно-правовий обіг, це зробить відповідальнішими учасників цивільно-правового обігу і зменшить можливість зловживань боржників або банків, якщо вони недобросовісно виконуватимуть рішення судів», - сказав Кармазін.

При цьому він зазначив, що НБУ вважає за необхідне під час переходу банків із паперових на електронні носії передбачити суттєвий перехідний період, щоб усі фінустанови змогли налагодити операційні системи, програмне забезпечення на безумовне виконання рішень уповноважених органів з арешту коштів на рахунках.

Кармазін також висловив стурбованість щодо питання забезпечення банківської таємниці.

«Цей законопроект регулює те, що держпідприємство Державної судової адміністрації буде одержувачем інформації, яка є банківською таємницею. Відповідно, на нього лягають усі ризики, усі вимоги зі збереження цієї інформації. Я закликаю держпідприємство поставитися до цього питання надзвичайно відповідально», - сказав він.

Координатор Комітету з питань банківської інфраструктури та платіжних систем НАБУ Олексій Сіраков, у свою чергу, повідомив, що, як засвідчило проведене асоціацією опитування, банківське співтовариство позитивно сприйняло цей законопроект.

«Ця система дасть змогу зробити той крок, який банки хочуть зробити дуже давно, - це перехід на відносини в електронній формі з судами та судовими органами... Це великий крок для банківської системи для переходу загалом на електронну систему документообігу», - сказав він.

Коментарі
Додати коментар