До новин

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків

02 травня, 2024
Новини
НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків

Національний банк (НБУ) завершує розроблення законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні і незабаром розпочне його обговорення з ринком й іншими стейкхолдерами.

Про це заявив директор Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ НБУ Сергій Савчук під час XIX Міжнародного форуму "Польсько-українські дні бізнесу".

За його словами, Рада з фінансової стабільності в лютому 2024 року затвердила концепцію, розроблену за участю НБУ, Світового банку, Мінекономіки та Міністерства фінансів.

Нова система має забезпечити потреби в захисті широкого кола об’єктів різних галузей економіки від прямих "воєнних" втрат.

Зазначається, що концепцією передбачена трирівнева модель - локальні страховики та інші установи, які виконуватимуть агентські функції, а також спеціально створена державна агенція зі страхування воєнних ризиків. Надалі до системи приєднаються міжнародні перестраховики.

Відповідальність розподілятиметься між цими рівнями з допомогою визначених лімітів у порядку черговості, пояснили в НБУ.

"За нашими очікуваннями, вже цього року закон може бути прийнято, і ми розпочнемо розбудову системи.

Переваги, які отримають бізнес та населення, - це гарантії покриття прямих воєнних збитків і більша впевненість у завтрашньому дні. Держава зможе залучити нові інвестиції для розвитку економіки. Розраховуємо на конструктивний діалог з ринком", - заявив Савчук.

Коментарі
Додати коментар