До новин

Росія підтвердила свій намір засудити Україну через «борг Януковича»

07 грудня, 2015
Борги
Росія підтвердила свій намір засудити Україну через «борг Януковича»

Росія знову обіцяє, що подасть на Україну до суду у випадку, якщо 20 грудня та «у повному обсязі не виконає свої зобов'язання по кредиту» у сумі 3 млрд доларів, виданому у грудні 2013 року владі Віктора Януковича.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на офіційну заяву міністерства фінансів РФ.

«Незважаючи на відсутність офіційного звернення України до уряду РФ з питання реструктуризації суверенного боргу на 3 млрд доларів, Росія сама зробила пропозицію про розстрочення погашення українського боргу на 3 роки (2016-2018 роки) під гарантії США, ЄС або першокласного міжнародного фінансового інституту», - йдеться у заяві.

«Ми запропонували умови навіть краще, ніж просив МВФ. На цьому тижні ми отримали офіційну відмову від уряду США надати гарантії за зобов'язаннями України. У зв'язку з цим нам не залишається нічого іншого, окрім як подати до суду на Україну в разі невиконання позичальником своїх зобов'язань в повному обсязі 20 грудня поточного року, що означатиме суверенний дефолт України», - заявили в Мінфіні РФ.

«Крім того, в даний час існують ризики неотримання Україною чергового траншу від МВФ з огляду на те, що досі не прийнятий бюджет країни на 2016 рік, який відповідав би параметрам програми Фонду, через відсутність узгодженого проекту податкової реформи, та необхідних структурних заходів», - додали у Мінфіні.

Як відомо, 16 листопада на саміті G20 у Туреччині президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова піти на реструктуризацію трьохмільярдного боргу України на 2016-2018 роки по 1 мільярду доларів щорічно за умови гарантій Заходу.

Разом з тим Міністерство фінансів неодноразово заявляло, що Україна досі не отримувала офіційних пропозицій від Росії що відстрочки сплати боргу.

Кредит був виданий уряду Азарова в кінці 2013 року. Термін його  погашення настає 20 грудня.

Україна неодноразово заявляла, що не буде виплачувати цей борг, якщо Росія не погодиться на його реструктуризацію.

У МВФ закликали Україну і РФ сісти за стіл переговорів про реструктуризацію боргу.

Коментарі
Додати коментар