До новин

Падіння попиту, невизначеність та брак робочої сили. ЄБРР дослідив проблеми та стан українського бізнесу

05 липня, 2024
Новини
Падіння попиту, невизначеність та брак робочої сили. ЄБРР дослідив проблеми та стан українського бізнесу

Серед негативних трендів, спричинених війною, малі та середні підприємства України називають недостатньо швидке відновлення обсягів збуту, брак кадрів через мобілізацію та міграцію, обмежене інвестування та активізацію конкуренції бізнесу з громадськими організаціями, які фінансуються донорами.

Про це йдеться у дослідженні, оприлюдненому Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Водночас, після двох років повномасштабної війни більшості українських малих і середніх підприємств вдалося стабілізувати свою діяльність, що свідчить про їхню високу адаптивність до умов війни.

Згідно з результатами дослідження, серед підприємств, які залишаються активними, у повній мірі працює 85% і частково – 14%, що є кращим результатом порівняно з відповідно 57% і 37% у перший рік війни.

Незважаючи на поточні виклики, частка МСП, які повідомляють про зниження прибутковості, знизилася майже удвічі, тоді як частка компаній, які планують продовжувати бізнес, збільшилася. 

Кожне п’яте підприємство (19%) відзначило зростання прибутків у порівнянні рік до року. 

Про скорочення персоналу зазначили 34% підприємств, проти 55% у перший рік війни.

За результатами опитування, якщо війна триватиме ще рік чи довше, 64% МСП мають намір підтримувати існуючий рівень активності, при цьому частка підприємств, що планують диверсифікувати або розширяти бізнес, зросла втричі (12%). 

Основні виклики, що були визначені, включають у себе падіння попиту, складність прогнозування через невизначеність, збільшення витрат та брак робочої сили.

Згідно з дослідженням, прогнози майбутнього розвитку подій за умови продовження війни є неоднозначними: 49% респондентів вважають, що стан їхнього бізнесу найближчим часом не зміниться, 24% - очікують падіння; 17% - прогнозують зростання та 2% - закриття бізнесу. 

9% керівників компаній зазначили, що не можуть передбачити розвиток подій. Порівняно із минулорічними показниками зросла частка тих, хто дає позитивний прогноз (+11%), та скоротилась частка тих, хто був не здатен зробити прогноз (-12%).

Дослідження проводилось у два етапи і включало якісне (16 експертних інтерв’ю) та кількісне репрезентативне дослідження (150 телефонних інтерв’ю) МСП у секторах виробництва та послуг в усіх регіонах України, окрім тимчасово окупованих. Результати отримані станом на кінець квітня 2024 року з визначенням негативних і позитивних тенденцій, ключових проблем і потреб компаній. 

Донорське фінансування на це дослідження було надане Швейцарією через Фонд сприяння малому бізнесу ЄБРР та Європейським Союзом (ЄС) у рамках програми "Жінки у бізнесі".

Коментарі
Додати коментар