До новин

ХТЗ заявляє про безпідставність стягнення 553 млн грн боргу

10 грудня, 2015
Борги
ХТЗ заявляє про безпідставність стягнення 553 млн грн боргу

Харківський тракторний завод вважає безпідставними і спрямованими на знищення підприємства низку порушених кримінальних проваджень про розтрату посадовими особами держмайна і зловживання службовим становищем, а також вимог податкових органів про відшкодування 553 млн грн за іноземним кредитом.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу підприємства.

Як наголошується в заяві, дестабілізацію аж до зупинки у роботи ХТЗ вносять і постійні допити, обшуки, виїмки документів, що, на думку колективу, є психологічним і фізичним тиском на підприємство.

У заяві пояснюється, що в 1998 році у ХТЗ, що перебував на той час у держвласності, виникла кредиторська заборгованість за іноземними кредитами на загальну суму понад EUR15,2 млн (з терміном погашення у 2003 та 2004 році), наданими під гарантії уряду для постачання двигунів і витратних матеріалів Deutz.

Вимоги про стягнення заборгованості були заявлені Спеціалізованою державною податковою інспекцією із роботи з великими платниками у Харкові у справі про банкрутство ХТЗ, і включені до реєстру вимог кредиторів у сумі 109,5 млн і 48,9 млн грн у четверту і шосту чергу відповідно.

Водночас умовами укладеної мирової угоди, затвердженої постановою господарського суду в жовтні 2014 року, заборгованість 109,5 млн грн була розстрочена на 30 років з початком оплати в 2035 році, а пеня в розмірі 48,9 млн грн списана.

За повідомленням ХТЗ, це визначення було залишено в силі апеляційним судом, а також Вищим господарським судом України.

Однак, зазначається в заяві, незважаючи на це, у червні поточного року Харківським окружним адмінсудом відкрито провадження за позовом податкового органу до ХТЗ про стягнення 553,17 млн грн з обгрунтуванням цієї суми заборгованістю за тим же іноземним кредитом з урахуванням її переведення з валюти кредиту в гривню за поточним курсом.

«Вимоги податкового органу є безпідставними, оскільки наслідком затвердження мирової угоди у справі про банкрутство є новація, тобто заміна первісного зобов'язання (іноземного кредиту під гарантії уряду), за яким виникли вимоги, новою мировою угодою. Таким чином, зобов'язань за іноземним кредитом на сьогодні не існує, що має спричинити безумовну відмову в позові. Проте 8 грудня апеляційний суд позов задовольнив у повному обсязі, що фактично призведе до банкрутства і повної зупинки нашого підприємства», - вважають на ХТЗ.

Крім цього, інформує ХТЗ, паралельно слідчими управліннями МВС відкрито два кримінальних провадження, досудове розслідування щодо одного з них проводиться за фактом розтрати посадовими особами ХТЗ ввіреного державного майна в особливо великих розмірах, за другого – за фактом зловживання ними службовим становищем.

«Парадокс у тому, що у ХТЗ немає на балансі держмайна, а держава не є акціонером підприємства», - наголошується в повідомленні.

Крім того, наголошується в заяві, інтерес до підприємства виявляють «так звані патріотичні сили», які під гаслами «ХТЗ – це Україна» вимагають націоналізації підприємства.

«Ми вважаємо, що стосовно нашого підприємства здійснюється рейдерське захоплення (або націоналізація!) руками держави», - наголосили на ХТЗ.

У заяві нагадується, що сьогодні на ХТЗ працюють понад 3 тис. осіб, які вчасно отримують заробітну плату, а завод перераховує до бюджету України сотні мільйонів гривень на рік. У 2014 році чистий прибуток ХТЗ становив майже 445 млн грн проти чистого збитку 126,7 млн грн роком раніше.

Раніше керівництво ХТЗ заявляло, що його акціонерами є компанії із Західної Європи.

За даними НКЦПФР, станом на 3 квартал поточного року українське ТОВ «Бриз 2007» є власником 22,758% акцій АТ «ХТЗ», Alport Enterprises – 24,464%, Calverton Establishment – 21,753%, Golden Property Enterprises – 17,929% (усі – Британські Віргінські о-ви).

Коментарі
Додати коментар