До новин

Світовий борг може перевищити 100 трильйонів доларів до кінця року

21 жовтня, 2024
Новини
Світовий борг може перевищити 100 трильйонів доларів до кінця року

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що світовий борг перевищить 100 трлн дол до кінця 2024 року, а до кінця десятиліття наблизиться до 100% ВВП.

Про це повідомляє пресслужба МВФ.

"Хоча прогнозується, що борг стабілізується або знизиться приблизно в двох третинах країн, він залишиться значно вищим за рівень, передбачений до пандемії. На країни, де борг не стабілізується, припадає більш ніж половину світового боргу і близько двох третин світового ВВП", – йдеться у звіті.

За прогнозами МВФ, заборгованість продовжить зростати в країнах світу, включаючи США, Великобританію, Бразилію, Францію, Італію і ПАР.

Зазначається, що державні витрати на подолання зеленого переходу, старіння населення та проблеми безпеки, ймовірно, додадуть фіскального тиску в найближчі роки.

Світовий ризик заборгованості – рівень майбутнього боргу за екстремально несприятливого сценарію – оцінюється майже на 20% ВВП вище через три роки, порівняно з базовим прогнозом World Economic Outlook (дослідженням МВФ), досягаючи 115% ВВП у 2026 році.

Це пояснюється тим, що високий рівень боргу сьогодні посилює вплив слабшого економічного зростання, жорсткіших фінансових умов і збільшення відсоткових ставок на майбутні рівні боргу.

Ризик заборгованості значно відрізняється в різних країнах. Для країн з розвиненою економікою ризик заборгованості знизився до 134% ВВП у 2026 році, а для країн, що розвиваються – збільшився до 88% ВВП у 2026 році.

"Країни з розвиненою економікою повинні переглянути пріоритети видатків, просунути реформи у сфері соціальних виплат, збільшити доходи за рахунок непрямих податків там, де вони є низькими, і скасувати неефективні податкові пільги", – зазначає МВФ.

Коментарі
Додати коментар