До новин

Порошенко ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів

21 грудня, 2015
Законодавство
Порошенко ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів

Президент України Петро Порошенко ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів і пропонує його відхилити.

Про це зазначається в інформації на сайті Верховної Ради України, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«За даними Національного банку, станом на сьогодні фізичним особам-резидентам України надано кредитів в іноземній валюті на суму 4,28 млрд доларів, що еквівалентно 98,08 млрд гривень, сума всіх іпотечних кредитів становить 2,16 млрд доларів, що відповідно еквівалентно 47,25 млрд гривень», - йдеться у пропозиції президента до закону.

«Як зауважив Національний банк, конвертація валютних кредитів за курсом 5,05 гривень за 1 долар, тобто курсом, який був на момент укладення переважної більшості кредитних договорів завдасть банківській системі збитків на суму понад 76 млрд гривень, що неминуче негативно позначиться на стані економічної безпеки держави в цілому», - заявив президент.

«Ураховуючи викладене, не можу підтримати пропоновані законом, що надійшов на підпис, порядок та умови реструктуризації зобов'язань за кредитними договорами в іноземній валюті в національну валюту України і тому пропоную Закон України «Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті» відхилити», - зазначається у пропозиції.

Як відомо, 2 липня парламент ухвалив закон №1558-1, який зобов'язує банки реструктуризувати всі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості за курсом на дату укладення такого договору.

Ухвалення закону супроводжувалося акціями протесту активістів, які представляють інтереси валютних позичальників, під стінами Національного банку України та Верховної Ради.

Раніше президент і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк виступили з різкою критикою на адресу депутатів, які підтримали прийняття закону, а група депутатів фракції «Блок Петра Порошенка» ініціювала нове голосування за закон у зв'язку з порушенням регламенту під час розгляду та голосування за законопроект.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Гройсман висловився, що на закон про реструктуризацію валютних кредитів треба накласти вето.

Коментарі
Додати коментар