До новин

Росія відмовилася розмовляти з Україною про реструктуризацію боргу

22 грудня, 2015
Борги
Росія відмовилася розмовляти з Україною про реструктуризацію боргу

Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Віталій Лісовенко заявив, що Росія не висувала офіційної зустрічної пропозиції щодо реструктуризації єврооблігацій на 3 млрд дол. після відмови від пропозиції України в рамках боргової операції і заявила, що не хоче діалогу з українською стороною.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Ми офіційних пропозицій не отримували від Росії. У нас була пропозиція, оригінальна, на що вони відповіли, що не хочуть з нами розмовляти. Тому м'яч на їхньому боці», - сказав він.

Надалі, продовжив Лісовенко, якщо російська сторона буде готова вступити в переговорний процес щодо реструктуризації зазначених цінних паперів, то така реструктуризація буде проходити в рамках критеріїв програми Міжнародного валютного фонду і обмежень, які утримуються в умовах випуску нових суверенних єврооблігацій від 12 листопада 2015 року.

Там зокрема зазначено, що будь-яким іншим учасникам, які не прийняли пропозицію щодо реструктуризації та обміну єврооблігацій, Україна не може дати кращі умови. Також є формула, яка говорить, що NPV (чиста приведена вартість) нової транзакції не повинна бути вищою за справжню.

«Наша публічна і юридична позиція наступна: ми готові до діалогу, але в рамках тих обмежень, які є об'єктивними і які від нас не залежать. Вони поза межами нашого впливу, і ми повинні їх виконувати», - сказав він.

Що стосується рішення МВФ класифікувати «російський» борг як офіційний, то воно, за словами Лісовенко, має внутрішнє використання – воно діє тільки для МВФ, у рамках його програм і процедур.

Коментуючи погрози РФ щодо звернення до суду в разі відмови України погасити єврооблігації, Лісовенко повідомив, що Україна готова до можливих судових позовів, у тому числі до спроб заблокувати українські активи за кордоном. У той же час він не зміг спрогнозувати, коли слід очікувати початку судового процесу і як довго він може тривати.

«Ми готові до цього. Ці питання вже давно оброблені нашими юристами. Коли можливе звернення до суду, це питання не до нас», - сказав Лісовенко.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Кремль готується подати до суду на Україну через несплату боргу Януковича.

Коментарі
Додати коментар