До новин

Уряд хоче замість ліквідації Держзембанку залучити до нього інвесторів

05 січня, 2016
Законодавство
Уряд хоче замість ліквідації Держзембанку залучити до нього інвесторів

Кабінету міністрів законодавчо наказано вжити заходів щодо ліквідації публічного акціонерного товариства «Державний земельний банк», проте уряд пропонує Верховній Раді приватизувати або реорганізувати банк з метою залучення інвестицій в аграрний сектор.

Про це йдеться в законопроекті №3733 від 28.12.2015 року, опублікованому на сайті парламенту, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Замінити ліквідацію приватизацією або реорганізацією Держзембанку планується для залучення інвесторів до АПК.

«Альтернативою ліквідації банку є його реорганізація чи приватизація з метою продажу державного пакету акцій банку потенційним інвесторам (статутний капітал 120 млн грн), що є привабливим з економічної точки зору, оскільки це дозволить не тільки повернути кошти до державного бюджету, за рахунок яких був сформований капітал банку, але й залучити додаткові інвестиції в аграрний сектор України», - сказано в пояснювальній записці до документа.

Реалізація положень проекту закону дозволить повернути кошти статутного фонду банку в державний бюджет і сприятиме залученню додаткових інвестицій в аграрний сектор економіки без будь-яких державних гарантій і додаткових витрат, наголошується в документі.

Держзембанк був створений постановою Кабміну від 2 липня 2012 року №609, статутний капітал банку – 120 млн гривень – сформований у повному обсязі. Банк планував отримати в капітал державні земельні ресурси, однак процес не був початий згідно чинного законодавству. Планувалося, що банк буде об'єднувати функції фінансової підтримки малого та середнього аграрного бізнесу і функції з управління землями сільськогосподарського призначення державної форми власності.

Нагадаємо, Кабінету міністрів доручено вжити заходів щодо ліквідації «Держзембанку» частиною другою розділу II Закону України від 17 червня 2014 року №1507 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо функціонування Державного земельного банку).

Коментарі
Додати коментар