До новин

Виконавчий напис нотаріуса не підлягає виконанню, якщо існує спір по заборгованості, - ВСУ

23 березня, 2015
Законодавство
Виконавчий напис нотаріуса не підлягає виконанню, якщо існує спір по заборгованості, - ВСУ

На засіданні Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України 4 березня 2015 було розглянуто справу № 6-27цс15 про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню через наявність спору.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на офіційний сайт Верховного Суду України.

При розгляді справи була сформульована наступна правова позиція: згідно ст. 88 закону "Про нотаріат" нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями – не більше одного року. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

Відповідно до п.1 постанови Кабміну №1172 "Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріуса" від 29 червня 1999 року для отримання виконавчого напису для стягнення заборгованості за нотаріально посвідченими угодами подаються, зокрема, оригінал нотаріально посвідченої угоди; документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов'язання.

Та обставина, що в момент вчинення виконавчого напису в суді вже існував спір про розмір заборгованості за кредитним договором, спростовує висновок суду про безперечність заборгованості боржника.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, з 2 січня 2015 року відповіді на свої запитання від Верховного Суду України громадяни зможуть отримати через Skype.

http://bankruptcy-ua.com/news/27

Джерело фото: vatgia.com

Коментарі
Додати коментар