До новин

Робоча група при Мін’юсті готує пропозиції до законопроектів про банкрутство

12 березня, 2016
Законодавство
Робоча група при Мін’юсті готує пропозиції до законопроектів про банкрутство

У Міністерстві юстиції відбулося засідання Робочої групи з удосконалення законодавства України щодо відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Про це розповів прес-секретар Товарної биржі «Електронні торги України», компанії U.BIZ та юридичної фірми Ario Володимир Бойко, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Бойко уточнив, що робочу групу створено Мін'юстом. До неї входять представники Міністерства Юстиції (були присутні Юрій Моісеєв і Андрій Потьомкін), Асоціації правників України (сьогодні були присутні член правління АПУ - партнер адвокатського об'єднання «Юридична фірма Law Firm «Ario»« Юліан Хорунжий, старший юрист Law Firm «Ario» Андрій Филик, радник LCF Бірюков Олександр), Незалежної асоціації банків України (Генадій Тумнік з Промінвестбанку, Денис Грищенко і Євген Іщенко з Райффайзен Банк Аваль), Центру Комерційного права (Ігор Ніколаєв) та інші експерти. Метою роботи групи є підготовка пропозицій до законопроектів щодо банкрутства (розглядатимуться у другому читанні).

Наразі у групі завершується опрацювання положень проектів, які стосуються процедури реалізації майна. Очікується, що новий виклад четвертого розділу Закону про банкрутство зможе виключити зловживання під час торгів майном боржників.

Серед основних пропозицій:

  • встановити максимальні терміни реєстрації учасників аукціону;
  • регламентувати встановлення ліквідатором початкової вартості майна банкрута;
  • посилити роль комітету кредиторів та забезпечених кредиторів під час прийняття рішень щодо підготовки ліквідаційної маси до продажу;
  • визначити компетенцію сторін у справах про банкрутство, з питань надання згоди на продаж майна та регламентувати складові згоди на продаж і процесуальний порядок її отримання.

Зміни зачіпатимуть також самі аукціони. Зокрема, пропонується прибрати дискретні повноваження замовника та організатора аукціону щодо прийняття рішення про зниження та (або) пониження початкової вартості. Проектом пропонується закріпити безальтернативний порядок проведення аукціону, прибравши слова «якщо інше не передбачено».

Крім того, обговорюється пропозиція щодо запровадження у процедурах банкрутства продажів активів за принципами побудови системи електронних державних закупівель Prozorro: система аукціону складається з центральної бази даних і модулю торгів, які адмініструються державою та приватних електронних майданчиків, на яких фактично проходять електронні торги.

Адміністрування системи державою виключає можливість зловживань електронними майданчиками при проведенні електронних торгів. А електронні майданчики, які за допомогою Інтернет-протоколів підключаються до ЦБД, забезпечують проведення відкритих та прозорих торгів, максимальне розповсюдження інформації про торги та залучення потенційних учасників, що забезпечує максимальну економічну ефективність для замовника торгів. Вказане забезпечить максимальну відкритість та транспарентність продажу майна та усуне практично будь-які можливості для зловживань як арбітражними керуючими, так і організаторами торгів.

Також робоча група приступила до обговорення змін до Закону в частині призначення розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора. На цьому засіданні обговорили існуючі світові моделі щодо призначення арбітражного керуючого, їхні переваги та недоліки, а також домовилися на наступне засідання робочої групи (відбудеться наступного тижня), вийти на формування концепції змін в частині призначення арбітражних керуючих.

Основною метою змін є усунення недоліків існуючої сьогодні системи, можливість безумовного врахування позиції кредиторів та забезпечення ефективного здійснення арбітражним керуючим своїх повноважень.

Коментарі
Додати коментар