До новин

Масово прощати борги українцям не можна, - експерти

12 березня, 2016
Борги
Масово прощати борги українцям не можна, - експерти

Під час засідання Комітету з питань правосуддя, експертної діяльності, банкрутства, виконання судових рішень та кримінальних покарань Громадської ради при Міністерстві юстиції України експерти обговорили законопроекти щодо споживчого банкрутства в Україні.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«В Україні важко знайти людину, яка б сказала, що приймати закон про споживче банкрутство непотрібно. Непотрібно – коли немає проблеми. А коли вона є – її треба якось врегулювати», - заявила директор Центру комерційного права Валентина Данішевська.

Але, на думку експерта, в запропонованих на розгляд депутатів законопроектах немає балансу інтересів позичальників, банкірів та суспільства в цілому.

«Ми, як представники громадськості, повинні думати про суспільну складову цього питання. Якщо списати всі борги за валютними кредитами, чим банкам віддавати депозити своїм вкладникам? Таким вчинком ми можемо одну кризу перетягнути в іншу. Важливо не допустити через списання боргів виникнення банківської кризи. Банки повинні мати можливість виконувати свої зобов’язання перед вкладниками. Крім того, мати можливість кредитувати українську економіку. І всі ці питання треба враховувати при вирішенні питання легалізації споживчого банкрутства», - підкреслила пані Данішевська.

Під час дискусії з цього питання член правління Асоціації правників України Юліан Хорунжий повідомив про зустріч з представниками Національної асоціації банків України щодо обговорення законопроекту №2353а. За його словами, позиція представників банків однозначна – підтримати прийняття закону про споживче банкрутство в Україні. Але фахівці притримуються думки, що сам текст цього законопроекту ще треба доопрацьовувати.

«Представники банківської сфери підтримують ідею списання кредитних боргів українців при певних умовах. Але на їхню думку, треба, щоб майбутній закон орієнтувався саме на реструктуризацію боргів фізичних осіб», - підкреслив Юліан Хорунжий.

Експерти сподіваються, що народні депутати зможуть у березні проголосувати у першому читанні згаданий законопроект і питання впровадження в України інституту споживчого банкрутства зсунеться з мертвої крапки.

Коментарі
Додати коментар