До новин

У четвер Рада розгляне законопроект про реструктуризацію боргів підприємств

15 березня, 2016
Законодавство
У четвер Рада розгляне законопроект про реструктуризацію боргів підприємств

На пленарне засідання Верховної Ради України 17 березня заплановано винести проект закону «Про фінансову реструктуризацію» № 3555.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу НБУ.

Проект закону розроблено Кабміном з метою подолання негативних наслідків у фінансовому секторі, спричинених фінансовими кризовими процесами в економіці України та на виконання зобов’язань української сторони перед міжнародними фінансовими організаціями.

«Метою Законопроекту є створення ефективного та дієвого механізму добровільної фінансової реструктуризації боргів підприємств України та їх досудової санації. Законопроект розроблено за участю експертів Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку з урахуванням міжнародних стандартів та світового досвіду проведення фінансової реструктуризації», - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Законопроектом, зокрема, визначено:

- умови участі боржника та кредиторів у процедурі фінансової реструктуризації, а також участь Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та державних банків у такій процедурі;

 - основні засади співробітництва між кредиторами під час проведення процедури фінансової реструктуризації;

 - зобов’язання боржника щодо надання інформації та проведення огляду його господарської діяльності;

 - умови отримання боржником фінансування під час проходження процедури фінансової реструктуризації.

Законопроектом визначено також інституційну роль спостережної ради та секретаріату, як спеціальних органів, що створюються для організації та проведення процедури фінансової реструктуризації та регламентують процес вирішення спорів в арбітражі.

Відповідно до положень Законопроекту міжвідомча спостережна рада включатиме представників Національного банку, Мінфіну, Мінекономрозвитку України та Мін’юсту.

Розробники проекту закону вважають, що його реалізація надасть змогу поліпшити фінансово-господарську діяльність боржників, що опинилися в скрутному фінансовому стані, шляхом реструктуризації їх заборгованості, забезпечить доступ боржників до фінансування для відновлення їх господарської діяльності та буде сприяти забезпеченню стабільності фінансової системи України.

Коментарі
Додати коментар