До новин

Комітет ВРУ рекомендує депутатам два законопроекти щодо реструктуризації валютних кредитів фізосіб

16 березня, 2016
Законодавство
Комітет ВРУ рекомендує депутатам два законопроекти щодо реструктуризації валютних кредитів фізосіб

Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності сьогодні прийняв рішення рекомендувати до розгляду у парламенті два законопроекти по реструктуризації зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті (як основний 4004, так і альтернативний 4004-1) для подальшого опрацювання до другого читання.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Національного банку України.

«Національний банк сподівається на підтримку проекту Закону України № 4004 «Про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)», - зазначили у прес-службі.

В НБУ нагадали, що Незалежна асоціація банків України та банківська спільнота за підтримки регулятора розробили цей проект акону, розуміючи соціальну відповідальність, покладену на банківський сектор, і враховуючи широкий суспільний резонанс щодо питання кредитів фізичних осіб в іноземній валюті.

«Законопроект передбачає зменшення фінансового навантаження на фізичних осіб-позичальників, які мають кредити в іноземній валюті, що були отримані на придбання єдиного житла. Також передбачається прощення частини заборгованості та фіксування протягом трьох років процентної ставки за реструктуризованим кредитом на рівні тієї, за якою був наданий кредит в іноземній валюті. Це дасть змогу позичальникам відновити обслуговування своїх зобов’язань та зберегти житло для родини», - впевнені в НБУ,

При цьому альтернативний законопроект «Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за споживчими кредитами в іноземній валюті» № 4004-1 Національним банком категорично не підтримується.

«На відміну від урядового законопроекту, цей документ не обговорювався з учасниками ринку, наслідки його прийняття не аналізувались фахівцями. Його вплив на фінансову стабільність держави важко прогнозувати», - пояснили свою позицію в Нацбанку.

Нагадаємо, правники вважають, що масово прощати борги українцям не можна, і дуже важливим є не допустити через списання боргів виникнення банківської кризи.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, у четвер Рада розгляне законопроект про реструктуризацію боргів підприємств.

Коментарі
Додати коментар