До новин

Головне - не заважати приватним виконавцям стати успішними

04 квітня, 2016
Законодавство
Головне - не заважати приватним виконавцям стати успішними

Громадськість підтримує реформу системи примусового виконання судових рішень.

Про це заявила директор Центру комерційного права Валентина Данішевська під час засідання Комітету з питань правосуддя, експертної діяльності, банкрутства, виконання судових рішень та кримінальних покарань Громадської ради при Міністерстві юстиції України, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Ми підтримуємо ініціативу Міністерства юстиції щодо запровадження інституту приватних виконавців в Україні», - заявила Валентина Данішевська.

Однак, за її словами, зараз вкрай необхідно зробити так, щоб ця нова професія не позбавила приватних виконавців шансу бути успішними.

«Ми усі занепокоєні можливістю того, що регулятор започаткує процедури, які завадять приватним виконавцям ставати успішними. Важливо цього не допустити, адже приватним виконавцям буде заборонено заробляти деінде. Тому вони мають заробляти тільки цією професією. Це означає, що вони повинні одразу отримати належну кількість справ і заробляти. Якщо ми не забезпечимо їм такий об’єм роботи, то вони можуть вдатися до того, з чим ми боремося, запроваджуючи інститут приватних виконавців», - підкреслила Валентина Данішевська.

Учасники засідання, серед яких були представники Мін`юсту, громадських організацій та ЗМІ, обговорили подальші дії, які необхідно здійснити для запровадження інституту приватних виконавців. Також експерти обмінялися думками та ідеями щодо підвищення ефективності державної виконавчої служби та реформування законодавства про судово-експертну діяльність.

«По-перше, цікаво, наскільки Міністерство юстиції буде втручатися в діяльність приватних виконавців. По-друге, громадська рада, в яку входять юристи-професіонали, готова надати розробникам підзаконних актів ті практичні кейси, з якими вони стикаються на практиці під час виконання своєї роботи. Це допоможе розробникам в майбутньому спростити та полегшити процедуру стягнення, та зробити її більш прозорою як для стягувачів, так і для боржників», - запропонував партнер ЮК «Ілляшев та Партнери» Максим Копейчиков.

У свою чергу представники Міністерства юстиції повідомили учасників зборів по те, що вони зараз активно розробляють близько 20 підзаконних актів для того, щоб законопроекти №2506а та №2705а у разі їх ухвалення у сесійній залі Верховної Ради успішно запрацювали.

Йдеться про розробку Інструкції з організації примусового виконання рішень, Порядку взаємодії виконавців з іншими органами влади, в тому числи з регіональною поліцією й фіскальною службою. Крім того, великий масив нових підзаконних актів стосуватиметься регулювання діяльності приватних виконавців: про створення кваліфікаційної комісії приватних виконавців, підготовка тестових завдань для кандидатів у приватні виконавці, порядку притягнення до дисциплінарної відповідальності приватних виконавців та інше.

Наразі ж експерти Центру на чолі з Валентиною Данішевською, які є авторами цієї реформи, продовжують наполегливу законотворчу, навчальну та просвітницьку роботу для успішного проходження зазначених законопроектів через Верховну Раду та подальшого удосконалення системи примусового виконання судових рішень.

Коментарі
Додати коментар