До новин

«Газпром» може викупити свої акції у Внєшекономбанку

08 квітня, 2016
Борги
«Газпром» може викупити свої акції у Внєшекономбанку

«Газпром» можуть попросити викупити пакет власних акцій у проблемного Внєшекономбанку, щоб допомогти вирішенню його фінансових проблем.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на видання Bloomberg.

В свою чергу Bloomberg посилається на неназвані джерела.

«Це один з варіантів, що обговорюється. Рішень немає, як немає і впевненості, що угода відбудеться в поточному році», - говорять співрозмовники Bloomberg.

Нагадаємо, Внєшекономбанк володіє 2,7% акцій «Газпрому», ця частка була придбана в 2010-2011 роках у E.ON. На ринку періодично обговорюються чутки про можливість продажу цього та іншого ліквідного активу банку - міноритарної частки в «Русалі», проте до цього часу ніяких реальних кроків у цьому напрямку не було.

Оскільки акції купувалися за іншої кон'юнктури і зараз коштують значно дешевше, їх продаж змусить банк відобразити збитки у своїй звітності.

За інформацією джерел, колишнє керівництво Внєшекономбанку оцінювало втрати від продажу пакета «Газпрому» в нинішніх ринкових умовах приблизно в 200 млрд рублів.

Можливий продаж банком (що переживає зараз фінансову скруту) акцій «Газпрому» є не безглуздою операцією, але не вирішує принципових проблем банку, говорив нещодавно глава Мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв.

Треба зазначити, що фінансові проблеми Внєшекономбанку безпосередньо стосуються й українського банківського сектору, оскільки цей російський банк володіє в Україні Промінвестбанком. Збиток Промінвестбанку минулого року перевищив 18 млрд гривень, нещодавно фінустанова пережила період проблем з розрахунками й була змушена звернутись до НБУ за стабкредитом. НБУ видачу кредиту погодив.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, у РФ на базі проблемного Внешекономбанку може з'явитися великий держбанк.

Коментарі
Додати коментар