До новин

НБУ погодився на компроміс ВРУ з докапіталізації банків

08 квітня, 2016
Законодавство
НБУ погодився на компроміс ВРУ з докапіталізації банків

Національний банк має намір внести зміни у постанову № 58 та не лише перенести на півроку строки докапіталізації банків, а й знизити за цей період часу розмір мінімального статутного капіталу.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз».

«Так, НБУ має намір внести зміни у постанову № 58 та не лише перенести на півроку строки докапіталізації банків з 11 січня на 11 липня 2017 року, а й знизити із 300 до 200 млн гривень розмір мінімального статутного капіталу на цю дату. Така компромісна пропозиція була висунута Кубівим С. І. - представником Президента у Парламенті. На відміну від попередньо затверджених термінів та обсягів нарощення мінімального капіталу це дозволить банкам  використати для докапіталізації отриманий прибуток за 2016 рік», - зазначають в Асоціації.

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» розцінює намір НБУ прийняти запропонований депутатами компромісний варіант пом‘якшеної докапіталізації банків як перший крок для вирішення проблеми.

Разом з тим експерти УКБС вважають, що для вирішення суті даної проблеми необхідно провести додаткове обговорення для узгодження з банківською спільнотою реальних графіки до капіталізації.

«Одночасно вважаємо, що у разі неможливості збільшення капіталу у зазначений термін, доцільно передбачити можливість функціонування  банків із обмеженими ліцензіями», - додали в УКБС.

«Банкам, які вчасно не зможуть докапіталізуватись, слід ввести окремі ліцензійні обмеження, в т.ч. на інвестиції та валютні операції на міжнародних  ринках, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це убезпечить національну банківську систему від подальшої руйнації, збереже розміщені на рахунках кошти населення і бізнесу, що відповідатиме інтересам суспільства».

Коментарі
Додати коментар