До новин

Тарута просить перевірити керівництво Дельта Банку через виведення з нього півмільярда доларів

13 квітня, 2016
Законодавство
Тарута просить перевірити керівництво Дельта Банку через виведення з нього півмільярда доларів

Керівництво АТ «Дельта Банк» вивело з банку на рахунки підконтрольних іноземних компаній понад 500 млн доларів, такая інформація наведена у депутатському запиті бізнесмена Сергія Тарути на адресу Національного антикорупційного бюро, Нацбанку та Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finclub.

Тарута зазначає, що в «Дельті», напередодні його банкрутства, була реалізована схема по виведенню валюти. У цій схемі були задіяні посадові особи Державної іпотечної установи (ДІУ) та Нацбанку.

Керівники Дельта Банку придбали облігації ДІУ вартістю 3,5 млрд гривень. Виручені гроші чиновники держустанови поклали на рахунок організації в Дельта Банку. Надалі фінустанова під заставу цих цінних паперів отримали від НБУ 3,5 млрд гривень рефінансування.

«Ця операція не була спрямована на підтримку ліквідності Дельта Банку і здійснювалася керівництвом банку і керівництвом Нацбанку не з метою відновлення платоспроможності банку і виведення його з кризи, а відбувалася саме з метою виведення зазначених коштів з банку», - вважає Тарута.

Надалі кошти були виведені через кореспондентські рахунки офшорних банків на рахунки чотирьох компаній-нерезидентів, які контролюються власниками «Дельта Банку». Загальна сума траншів склала 502,8 млн доларів.

Народний депутат заявляє, що це не єдине виведення валюти з фінустанови. Також, протягом 2014 року Дельта Банк із коштів, отриманих на рефінансування, вивів за кордон 535,3 млн доларів (4,1 млрд грн), які були переведені на рахунки в латвійському банку 12-ти пов'язаних між собою фірм.

За аналогічних обставин з Дельта Банку вивели 3,9 млн доларів рахунок банку в Амстердамі і ще 75,2 млн дол на інший латвійський банк.

Тарута зазначає, що за реалізацію аналогічних схем із засобами Нацбанку і Аграрного фонду України в 2013-2014 роках Генпрокуратурою були пред'явлені підозри Сергію Курченко.

Разом з тим, реалізація подібних схем була продовжена при новому керівництві НБУ, який очолила Валерія Гонтарева.

Депутат вимагає від НАБУ розслідувати викладені в запиті факти, а також закликає уповноважені органи фінансового контролю дати оцінку діям високопосадовців НБУ, ДІУ і Дельта Банку.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, інтерпол оголосив у розшук топ-менеджера Дельта Банку.

Коментарі
Додати коментар