До новин

Рада продовжила мораторій на виплату боргу Януковича

13 квітня, 2016
Борги
Рада продовжила мораторій на виплату боргу Януковича

Верховна Рада продовжила термін дії тимчасового мораторію на виплати за випущеними в грудні 2013 року дворічним єврооблігаціями на 3 млрд доларів, який закінчується 1 липня 2016 року.

Відповідне рішення парламентарі ухвалили на засіданні у вівторок, 12 квітня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Заступник міністра фінансів Оксана Маркарова пояснила, що скасування норми про граничний термін дії мораторію торкнеться, в першу чергу, російських облігацій на 3 млрд доларів та гарантованого державою кредиту «Укравтодору».

«Погасити в цьому році ці борги ми не можемо, водночас, залишається вимога їх погашення, яка також створює нам ризик для тих єврооблігацій, які вже були реструктирузовані», - сказала заступник міністра.

Ухвалення вказаного рішення скасовує кінцеву дату дії мораторію, і він переходить в розряд безстрокових.

«Прийняття закону повинно дозволити належним чином досягти реалізації попередніх умов та виконання зобов’язань, взятих на себе Україною відповідно до Програми МВФ», - йдеться у пояснювальній записці.

Скасування обмеження щодо кінцевої дати чинності продовжить термін дії правових підстав для пошуку подальших шляхів реструктуризації зовнішніх боргових зобов’язань та вчинення правочинів щодо зміни умов запозичень.

«Тимчасове зупинення здійснення платежів може бути скасовано у будь-який час у випадку імплементації домовленостей з держателями облігацій з погашенням у грудні 2015 року та кредиторами за зовнішніми запозиченнями суб’єктів господарювання державного сектору економіки, що забезпечені держгарантіями», - зазначається у документі.

Нагадаємо, Росія 17 лютого подала позов проти України до Високого суду Лондона щодо стягнення боргу в 3 млрд доларів.

Як повідомлялося, Україна оголосила мораторій на виплату всіх боргів перед РФ, включаючи борг, взятий урядом Азарова у 2013 році в обсязі 3 млрд доларів, а також борги держхолдингу «Укравтодор» і Конструкторського бюро «Південне» перед російськими банками.

Коментарі
Додати коментар