До новин

Центр комерційного права є натхненником нового закону про ТОВ, - МЕРТ

13 квітня, 2016
Законодавство
Центр комерційного права є натхненником нового закону про ТОВ, - МЕРТ

Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів вважає, що Центр комерційного права є натхненником нового закону про товариства з обмеженою відповідальністю.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Центр комерційного права.

Вже цієї осені Україна може отримати новий Закон про товариства з обмеженою відповідальністю. Таку думку висловив Голова Комітету Верховної Ради з питань економічної політики Андрій Іванчук під час круглого столу, який відбувся 7 квітня.

Запровадження цього Закону суттєво покращить регулювання більш ніж 500 тис. товариств, позитивно вплине на інвестиційний клімат та поверне в правове поле країни значну кількість великих підприємств, які зараз використовують закордонні юрисдикції.

Одним із головних авторів законопроекту є Центр комерційного права. Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів у своєму виступі подякувала Центру за особливий внесок у розробку і просування цього законопроекту та візначила, що експерти Центру вже не один рік опікуються реформою корпоративного управління. Загалом спільна робота розробників втілилась у сучасному Законі, який вже встиг завоювати підтримку практикуючих юристів, народних депутатів, представників бізнесу, експертів з корпоративного управління та поважних юридичних ЗМІ. І не даремно. Прийняття цього законопроекту створить прості і зрозумілі умови ведення бізнесу для величезної кількості маленьких підприємств та допоможе структуривати управління великими компаніями. Також значна частина номінальних публічний акціонерних товариств зможе перейти в більш вигідну для них організаційно-правову форму товариств з обмеженою відповідальністю.

Новий закон запровадить збалансований підхід, який з одного боку захищатиме права міноритаріїв та учасників товариства, а з іншого –  запобігатиме зловживанню своїми правами та блокуванню діяльності товариства. На відміну від діючого законодавства та попередніх проектів основними перевагами нового Закону є гнучкість та диспозитивність. Так, нова редакція ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» відміняє вимоги щодо максимальної кількості учасників товариства, запроваджує гнучкі пороги для прийняття рішень загальними зборами та надає достатню свободу для реорганізації підприємства.

За словами народного депутата Вікторії Пташник законопроект про товариства з обмеженою відповідальністю вже найближчими тижнями може потрапити до сесійної зали для голосування у першому читанні: «Народні депутати, що входять до складу Комітету Верховної Ради з питань економічної політики, готові взяти на себе відповідальність з просування цього закону для того, щоб він швидко пройшов всі необхідні процедури та був проголосований у парламенті», - заявила пані Пташник.

Прийняття нового закону про товариства з обмеженою відповідальністю підтримує й Міністерство юстиції України, про це повідомив заступник Міністра юстиції Сергій Пєтухов. «Ми дуже схально ставимось до цього закону,  тому що, по-перше, він написаний простою юридичною мовою. По-друге, він запровадить зручні умови управління для найчисельнішої частини юридичних осіб в Україні. І, по-третє, створить всі підстави для добровільного переходу значної кількості підприємств у зрозумілу і структуровану форму товариств з обмеженою відповідальністю, дозволивши позбутись застарілих організаційно-правових форм», - зазначив Пан Пєтухов.

Така одностайна підтримка нового Закону про товариства з обмеженою відповідальністю дозволяє очікувати його швидке проходження у Верховній Раді, що позитивно вплине на вітчизняний бізнес клімат та покращить загальні показники України в рейтингу Doing Business. На думку директора Центру Валентини Данішевської та інших розробників проекту, новий Закон не потребує перехідного періоду, оскільки не вимагає від існуючих товариств перереєстрації чи інших додаткових процедур. «На нашу думку, Закон має набути чинності вже за місяць після його прийняття у Верховній Раді, – зазначила Валентина Данішевська. – Ми вже маємо успішний досвід просування та прийняття нормативних актів спільно з Комітетом Верховної Ради з питань економічної політики. Тож сподіваємось, що цю реформу ми теж реалізуємо досить швидко». 

Коментарі
Додати коментар