До новин

НБУ обіцяє протидіяти сумнівним операціям по перерахунку коштів з банків за кордон

14 квітня, 2016
Законодавство
НБУ обіцяє протидіяти сумнівним операціям по перерахунку коштів з банків за кордон

Національний банк України посилив можливості для запобігання відпливу капіталу за підозрілими фінансовими операціями з України за кордон.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

З цією метою Правління НБУ затвердило Постанову № 247 від 7 квітня 2016 року «Про затвердження Інструкції про порядок формування уповноваженими банками реєстрів та внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань формування уповноваженими банками реєстрів».

Уповноважені банки, які отримали генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, зобов’язані вносити до спеціальних реєстрів інформацію про такі операції:

- купівля іноземної валюти;

- перерахування іноземної валюти за межі України;

- перерахування коштів у гривнях на користь нерезидентів через кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях, відкриті в уповноважених банках;

- перерахування коштів на користь нерезидентів через філії уповноважених банків, відкриті на території інших держав.

Досі вимоги щодо формування таких реєстрів були встановлені листом Національного банку. Відповідно, вирішено перенести вимоги щодо формування реєстрів з листа до Постанови № 247.

Відповідно до листа, Національний банк не мав правових підстав для застосування заходів впливу до банків, які допустили помилку при формуванні реєстру. Постанова № 247 надає такі правові підстави.

Постанова також розширює можливості Національного Банку для блокування підозрілих фінансових операцій, що сприятиме запобіганню непродуктивного відпливу капіталу за кордон.

Відповідні зміни також вносяться до Постанови Правління НБУ № 140 від 03 березня 2016 року «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринку». Ці зміни до Постанови № 140 є чинними до 8 червня 2016 року включно.

Постанова № 247 набуває чинності з 15 квітня 2016 року.

Коментарі
Додати коментар