До новин

НБУ занепокоєний відхиленням законопроекту щодо відновлення довіри між позичальниками та кредиторами

14 квітня, 2016
Законодавство
НБУ занепокоєний відхиленням законопроекту щодо відновлення довіри між позичальниками та кредиторами

Національний банк стурбований тим, що немає політичної волі з підтримання законопроекту № 2286-а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення довіри між позичальниками та кредиторами».

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі НБУ.

«Народні депутати України сьогодні голосували тричі з цього питання. Зокрема, лише 202 народних депутати України підтримали прийняття законопроекту за основу, 211 - проголосували за його повернення на доопрацювання в профільному Комітеті, 215 - віддали голоси за доопрацювання законопроекту суб’єктом законодавчої ініціативи. Проте цих голосів було недостатньо для прийняття позитивного рішення, - обурюються в НБУ.

У прес-службі наголосили, що регулятор буде і надалі просувати питання захисту прав як кредиторів, так і споживачів фінансових послуг. НБУ сподівається на взаєморозуміння та подальший конструктивний діалог з народними депутатами.

«Національний банк неодноразово підкреслював стратегічну важливість законодавчого забезпечення захисту прав кредиторів. Без забезпечення ефективних механізмів повернення коштів у банківську систему України неможливе відновлення та зростання обсягів кредитування реального сектору економіки та здешевлення кредитних ресурсів. Саме тому прийняття законопроекту, який забезпечить дотримання прав кредиторів, є наріжним для подальшого просування реформи фінансового сектору, а також розвитку економіки країни», - вважають у Нацбанку.

За умов захищеності прав кредиторів банки зможуть висувати більш лояльні вимоги до інших потенційних позичальників. Це безумовно сприятиме активному застосуванню кредитування як фінансового інструменту, зниженню вартості кредитних ресурсів та відповідно полегшенню доступу суб’єктів господарювання та фізичних осіб до користування банківськими продуктами.

Крім того, Україна, як і раніше, має виконати свої зобов’язання за Меморандумом про економічну та фінансову політику з МВФ, до яких входить питання захисту прав кредиторів.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Рада відхилила законопроект про права забезпечених кредиторів при банкрутстві їх боржників.

Коментарі
Додати коментар