До новин

НБУ змінив порядок реєстрації та ліцензування банків

18 квітня, 2016
Законодавство
НБУ змінив порядок реєстрації та ліцензування банків

Правління Національного банку України 13 квітня 2016 року прийняло постанову № 261 "Про внесення Змін до Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів".

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

Зокрема, змінами уточнено вимоги до ділової репутації, а також надано банкам право звертатись із клопотанням до регулятора про незастосування щодо особи, яку мають призначити керівником цього банку, окремих ознак відсутності бездоганної ділової репутації.

"Ця процедура була ініційована банківською спільнотою як реакція на суттєве обмеження доступу до банківського сектору особам, які були керівниками неплатоспроможних або ліквідованих банків, запроваджене Національним банком у червні 2015 року. Національний банк узяв до уваги пропозиції банківських асоціацій і самих банків та передбачив процедуру, за якою регулятор за ініціативою банку-роботодавця може окремо розглянути питання ділової репутації відповідної особи", - йдеться у повідомленні.

В НБУ наголосили, що такий порядок застосовуватиметься лише у виключних випадках та за наявності достатньої кількості документів та інформації, що підтверджують бездоганний характер ділової репутації особи. Для розгляду питання щодо кожної особи залучатимуться підрозділи служби банківського нагляду Національного банку, а також Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Остаточне рішення прийматиме Комітет з питань  нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем.

Крім того, змінами:

- визначено перелік документів, що подаються банком у разі збільшення статутного капіталу за рахунок коштів, залучених на умовах субординованого боргу;

- уточнено порядок оцінки фінансового (майнового) стану фізичних осіб;

- доповнено перелік осіб, щодо яких Національний банк здійснює контроль за відповідністю їх ділової репутації вимогам законодавства України протягом усього часу їх перебування на посадах керівників банків;

- визначена нова форма повідомлення про проведення державної реєстрації змін до статуту банку.

Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Коментарі
Додати коментар