До новин

Суд відмовив Ощадбанку в праві стягувати борги з «Енергоринку»

19 квітня, 2016
Борги
Суд відмовив Ощадбанку в праві стягувати борги з «Енергоринку»

Вищий господарський суд відмов державному Ощадбанку в праві стягнути на свою користь борг ДП «Енергорирок» перед фірмою «Омао Солар» (пов’язана з Андрієм та Сергієм Клюєвими). Остання винна держбанку 43,89 млн євро та 12,69 млн доларів.

Про це йдеться у відповідній судовій постанові, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Як випливає з матеріалів справи, 8 лютого 2011 року Ощадбанк надав ТОВ «Омао Солар» кредит в сумі 43,89 млн євро та 12,69 млн доларів.

Через несплату фірмою відсотків по кредиту у лютому 2015 року суд стягнув з фірми борг, включно з нарахованими відсотками і штрафними санкціями, - 49,16 млн євро і 14,05 млн доларів.

У серпні 2015 року Ощадбанк подав позов до «Омао Солар» про звернення стягнення на предмет застави.

Наразі боржником «Омао Солар»  є ДП «Енергоринок», яке не оплатило «Омао Солар» 16,93 млн грн. за поставлену в березні 2014 року електроенергію. Відповідно, Ощадбанк через суд хотів отримати право на ці кошти.

Суди відмовили «Ощаду» у переведенні на нього права стягувати вказаний борг, оскільки з 31 березня 2014 року дія договору між «Омао Солар» і ДП «Енергоринок» припинена у зв’язку з обставинами непереборної сили - окупацією Криму Росією.

На період дії обставин непереборної сили і усунення їх наслідків сторони звільняються від виконання зобов’язань за договором. Відтак, на думку суду, в «Омао Солар» відсутнє право вимагати борг від «Енергоринку», а відтак неіснуюче право вимоги не може бути відступлене Ощадбанку.

Нагадаємо, засновниками ТОВ «Омао Солар» є компанії «Міліденіо Холдінгс Лтд» (Кіпр) і «Хіперіон Незерлендз Б.В.» (Нідерланди). Керівником фірми з 2011 року є Олексій Савельєв. Фірма зареєстрована у Сімферополі. ТОВ «Омао Солар» було однією з чотирьох компаній, на які було оформлено право користування кримською електростанцією «Охотніково», побудованою компанією Activ Solar братів Клюєвих.

У квітні 2015 року українське представництво Activ Solar заявило, що ця компанія не веде діяльності у Криму з квітня 2014 року і її дочірні підприємства не є акціонерами сонячних електростанцій у Криму.

Фірми з орбіти братів Андрія та Сергія Клюєвих заборгували «Ощадбанку» понад 140 млн доларів.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, в Австрії через борги у півмільярда євро збанкрутувала пов’язана з Клюєвими компанія.

Коментарі
Додати коментар